måndag 16 juli 2018

A Quiet PlaceTitel: A Quiet Place
Genre: Drama/Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2018
Regi: John Krasinski
I rollerna: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Handling: En familj lever i total tystnad av rädsla för ett övernaturligt väsen som attackerar vid ljud.

Omdöme: I en nära framtid lever en familj i ständig tysthet och rädsla för något där ute som ödelagt hela (?) världen. Vi hoppar in i historien runt tre månader in efter att attacken började. Vi får se vilken brutalitet dessa varelser är kapabla till när någon eller något ger ifrån sig ljud.Över ett år senare fortsätter historien med att följa familjen bestående av den gravida mamman Evelyn (Emily Blunt), pappan Lee (John Krasinski), dottern Regan (Millicent Simmonds) och sonen Marcus (Noah Jupe). De har gjort det bekvämt för sig på sin gård och kan traska runt (utan skor) och sköta vardagssysslorna så länge de inte ger ifrån sig ljud. De kan med andra ord inte prata med varandra, utan använder endast teckenspråk. Detta kan de eftersom dottern är hörselskadad (sedan födseln?).Filmen får en att tänka på ett par andra filmer. Det är lite som Signs (2002) med tanke på att familjen bor isolerat ute på en gård och har varelser som besöker dem. Det känns även lite som en småskalig War of the Worlds (2005), även om dessa varelser kommer på marken och inte från luften. Och så påminner det lite om 10 Cloverfield Lane (2016). En filmserie filmbolaget Paramount för övrigt funderade på att integrera denna historia med, men valde att låta det vara en självständig film.Det är en film som producerats av bl.a. Michael Bay, förmodligen efter att ha regisserat John Krasinski på sevärda 13 Hours (2016). Här är det istället John Krasinski själv som regisserar och spelar huvudrollen tillsammans med sin fru Emily Blunt. Hade varit kul att se vad Michael Bay själv hade gjort med detta, fast å andra sidan hade det nog blivit en storskalig actionfilm av det hela.Vad som blir synd är att filmen relativt tidigt och under filmens gång får en att ställa frågor som sällan besvaras. Man lämnas helt enkelt med fler frågor än svar när filmen slutar. Det känns som man haft ett ofullständigt manus som har en del bra grejer, men som tyvärr är svag som helhet. Det blir faktiskt lite småirriterande när filmen försöker vara smart med vissa saker, men där man i flera andra fall inte är särskilt logisk eller direkt smart.Gillar trots allt en del av stämningen man lyckas med där i tystheten och fotot som blir en viktig del av berättandet. Även några scener som t.ex. de runt barnafödandet höjer pulsen en del. Men varelserna är ganska tråkiga och man förlitar sig mer på jump-scares än att faktiskt bygga upp en tät stämning som håller hela vägen. Uppenbarligen går filmen hem hos en del, men personligen föredrar jag då en liknande film med en isolerad familj i It Comes at Night (2017) som lyckas klart bättre med spänningen, stämningen och att hålla hela vägen med storyn.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.8

9 kommentarer:

 1. Jag tycker denna film lyckas mycket bra med att förvalta tystnaden/ljuden som koncept. Den är dessutom vackert filmad. Tätheten som du efterlyser uppstår just i tystnaderna och familjens (nästan) ordlösa kommunikation. På detta vis blir det en film som sticker ut från det mesta i genren och undviker många skräckfilms-klicheer. Sista tredjedelen är tyvärr svagare, då filmen hemfaller åt just lite för många klicheer. Men skådespelarna gör ett bra jobb, inte minst barnen! Jag ger den en fyra av fem.

  Smaken är förstås olika, men hur du kan jämföra den med 10 Cloverfield Lane (en ännu bättre men helt annan film) övergår mitt förstånd. Den enda likheten är väl skräckmomentet och att det är en mycket liten ensamble. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Jonas. Jag tyckte absolut att det var ett intressant koncept. Men genomförandet föll mig inte i smaken. Fanns för många tillfällen där de motsade sig själva med tystnaden (de skulle vara knäpptysta i vissa fall, i andra gav de ifrån sig ljud utan att det hände något etc). Dessutom var de "monster" som var ute efter dem inte särskilt bra i mitt tycke.

   Syftade främst på monster-biten från 10 Cloverfield Lane. Annars skiljer sig filmerna åt en hel del. Vill inte avslöja för mycket i mina texter, därför går jag inte alltid in på detaljer kring varför det kan finnas likheter mellan två filmer :)

   Radera
  2. Håller med dig om monstren, den allra första glimten (i inledningen) är väldigt bra, just för att man knappt hinner se ngt, men sen blir det för mkt. Själv är jag inte så kräsen vad gäller monsterdesign (jag har inte sett så hemskt många skräckisar). Men Krasinksi kunde gärna ha väntat längre med att visa dem, o inte visa dem så mycket.

   10 Cloverfield Lane hör till mina favoriter, en av de bästa jag sett under hela 2010-talet. Mycket tack vare Goodman, men också de båda andra. En riktigt kuslig film pga det lågmälda och instängda. Upplösningen är over the top - på ett ohyggligt bra sätt. Just den filmen är ju väldigt svår att diskutera utan att spoila, så jag lämnar det därvid. Även om den iofs är tre år gammal kan det ju finnas ngn som inte sett den :)

   Radera
  3. Exakt, när det kommer till monster och odjur är det nästan alltid bättre med less is more. Precis som i original-Alien t.ex.

   Gillade också 10 Cloverfield Lane för det du nämner med det instängda och att inte veta vart det ska leda. Inte en favoritfilm då jag minns att den hade en del minus, men absolut en film att se om.

   Radera
 2. PS en annan film som A Quiet Place har jämförts med är Netflix-producerade Bird Box (iaf har den senare i flertalet recensioner jämförts med AQP). Det är en mer rimlig parallell - som helt klart utfaller till Bird Box nackdel, trots bra spel av bl a Sandra Bullock, Trevante Rhodes och John Malkovich (i Bird Box måste, den som vill överleva, till varje pris täcka över ögonen - ser man monstren blir man instantly galen och tar livet av sig). A Quiet Place är SÅ mycket bättre på nästan alla plan. Såg nu på IMDb att en uppföljare planeras … tveksamt om det är en god idé, det återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan jämföra med andra filmer och filmer som har likheter i vissa avseenden. Har själv inte sett Bird Box (inte varit lockad).

   Det är kul när man uppskattar en film som du uppskattar A Quiet Place. Tyvärr kan alla inte gilla samma filmer, men jag vet att denna uppskattas av många. Personligen tycker jag man ska ta sig en titt och bilda sin egen uppfattning.

   Nej, uppföljare är sällan lyckade. Men där det finns pengar att hämta...

   Radera
  2. Nej, Bird Box kan du skippa tycker jag (om du inte är extrem fan av Bullock!)

   Jag tycker det är trist att Paramount tänker exploatera AQP. I detta lilla klipp pratar de om att "the script will not be rushed in hopes of finding the perfect story". Det tror jag när jag ser det. Sommaren 2020, tydligen.

   Radera
  3. Länken till klippet på IMDb https://www.imdb.com/title/tt8332922/videoplayer/vi828554009?ref_=tt_pv_vi_aiv_1

   Radera
  4. Nej, det är snarare tvärtom ;) Bullock har aldrig varit någon favorit.

   Ja, vi får se vad som händer. Personligen är jag sällan förtjust i uppföljare, även om det är till filmer jag gillar. Funkar ibland, men tyvärr alltför sällan.

   Radera