måndag 30 juli 2018

Mission: Impossible - FalloutTitel: Mission: Impossible - Fallout
Genre: Action/Thriller/Äventyr
Land: USA
År: 2018
Regi: Christopher McQuarrie
I rollerna: Tom Cruise, Henry Cavill, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Ving Rhames, Simon Pegg, Alec Baldwin, Michelle Monaghan

Handling: Även de bästa avsikter kan komma att jaga dig. Ethan Hunt och hans IMF-team hamnar tillsammans med några allierade i en tävling mot tiden efter ett misslyckat uppdrag.

Omdöme: När realismen är nästan lika med noll, är det skönt att kunna kompensera det med ett högt underhållningsvärde. Det är exakt vad man får med denna den sjätte installationen i Mission: Impossible-serien. Tom Cruise och hans Ethan Hunt har börjat bli något av en James Bond. Båda serierna försöker konkurrera med dagens superhjältefilmer och känner sig tvingade att tänja på gränserna. Det är då svårt att hålla realismen på en hyfsad nivå, vilket t.ex. Jason Bourne-filmerna lyckas något bättre med.Till stor del har man gjort en fortsättning på den föregående filmen Mission: Impossible - Rogue Nation (2015). Tillbaka är brittiska agenten Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) och skurken Solomon Lane (Sean Harris), men även regissören Christopher McQuarrie. Han har dragit på för fulla muggar och gett oss en speltid på skapliga 147 minuter.Efter att Ethan Hunt (Tom Cruise) och hans team tabbat sig, hamnar tre kärnvapenbomber i fel händer. De måste nu försöka återta dessa och klockan tickar. CIA tänker inte låta Hunt tabba sig igen och skickar sin toppagent Walker (Henry Cavill) med honom på uppdraget. På vägen stöter de på Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) och Solomon Lane (Sean Harris). Äventyret och spelet kan börja.Det är lite kul att det kändes som Tom Cruise hade tappat och såg sliten ut på den fjärde filmen Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011). Men han (och filmen) kändes fräschare igen på Mission: Impossible - Rogue Nation (2015) och likaså i denna. Han levererar precis vad man kan önska sig. Han springer t.ex. som aldrig förr och tar i så det knakar.Vad gäller övriga funkar Henry Cavill som mustaschprydde Walker helt ok som Ethan Hunts sidekick och mer därtill. Däremot är väl varken Rebecca Ferguson eller Sean Harris lika framstående som de var i den förra filmen. Mycket tack vare att de inte har lika mycket att jobba med här. I mångt och mycket kan man säga att det är Walker som blir den intressantaste karaktären som får mest att jobba med, vid sidan av Ethan Hunt då.En sak är säker och det är att man får en hel del action och en fartfylld film trots en speltid på nästan 2.30. Visst är det som tidigare nämnts inte särskilt realistiskt och man slänger in en hel del twists. Det handlar trots allt till stor del om själva spelet. Att kunna lura genom illusioner och tricks. Det är vad filmerna (och serierna innan dess) alltid gjort. Så man får givetvis ta det för vad det är. Men till viss del blir det nästan för mycket. Det är nära superhjältevarning på inte minst Ethan Hunt. Fast när man är medveten om detta blir det mest att luta sig tillbaka, spänna fast säkerhetsbältet och låta sig underhållas. Det lyckas filmen bra med. Kanske inte lika bra som Mission: Impossible - Rogue Nation (2015), men klart bättre än de två svagaste korten i M:I-serien i Mission: Impossible II (2000) och Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.5

---


Om IMAX-visningen: Alltid trevligt med IMAX. Men 3D, det är inte min grej. Speciellt inte på en sån här film. Det är några enstaka scener som bjuder på 3D under de 147 minuterna, men de tillför ingenting. Snarare blir det så att det påverkar filmupplevelsen negativt och distanserar en från att känna att man är inne i vad som sker i filmen. Känns verkligen bara som ett sätt att mjölka ut ytterligare pengar.

Annars gör sig en sån här film (och de flesta filmerna för den delen) riktigt bra i det stora formatet.


Om 4DX-visningen: Vad som blev tydligt var att filmen gjorde sig mycket bra i 4DX-formatet. Det finns så många tillfällen då effekterna kan användas och det förhöjde faktiskt upplevelsen under denna andra titt av filmen. Med HALO-flygning, motorcykeljakter, biljakter, slagsmål, skottlossningar och inte minst helikopterjakten och allt vad det innebär så känns det under långa stunder som man är delaktig i filmen. Helt klart en kul visning och filmupplevelse som även höjde filmen ett snäpp.

6 kommentarer:

 1. Mycket underhållande actionfilm. Jag kastar alla ambitioner om realism ut genom fönstret när jag ser filmer som denna. Såg den också på en IMAX-biograf, i Denver, men vi valde givetvis 2D. Perfekt visning för övrigt. Min revy kommer i sinom tid, antagligen först när jag kommit hem från semestern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att den var underhållande och fartfylld. Jag var nöjd. Realismen är ju inte något man förväntar sig, så det drar inte ner alltför mycket.

   Tyvärr var enda alternativet att se den i 3D på IMAX, men det var inte så farligt. Fast visst hade jag valt att se den utan om jag kunnat välja ;)

   Radera
 2. Hörde på en podcast att anledningen till att Ilsa inte var med så mycket var att de hade begränsad tid med Rebecca Ferguson då hon var gravid under inspelningen... Hon fick en dotter den 22/5-18.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste också om det i efterhand (att hon var gravid under inspelningen). Det var nog anledningen till att hon fick en mer tillbakadragen roll här. Fast tyckte även att hon inte funkade lika bra här. Kanske för att hon mer kändes som en frisk fläkt i den förra filmen. Å andra sidan fick hon mer att jobba i den...

   Radera
 3. Min revy uppe idag. Gav den 4/5.
  http://fripp21.blogspot.com/2018/08/mission-impossible-fallout-2018.html

  SvaraRadera