onsdag 11 juli 2018

The ShootistTitel: The Shootist / Den siste gunfightern
Genre: Västern
Land: USA
År: 1976
Regi: Don Siegel
I rollerna: John Wayne, Lauren Bacall, Ron Howard, James Stewart

Handling: En legendarisk revolverman har drabbats av cancer och kommer till en liten stad för sin sista vila. Men tre gamla fiender vill fortfarande möta honom i en sista duell.

Omdöme: Detta kom att bli legendaren John Waynes sista film, och lämpligt nog blev det en västern. Dessutom fick han avsluta med att spela mot två andra legendarer i James Stewart och Lauren Bacall, plus att Don Siegel stod för regin. Siegel hade gjort Dirty Harry (1971) några år tidigare, en film John Wayne gärna hade haft huvudrollen i.J.B. Books (John Wayne) anländer till en liten stad och uppsöker en gammal vän han inte sett på 15 år, Dr. Hostetler (James Stewart). Undersökningen visar att Books drabbats av cancer och inte har mer än några veckor, kanske två månader kvar att leva. Books bestämmer sig för att stanna i staden och hyr ett rum hos änkan Bond Rogers (Lauren Bacall) där han även blir vän med hennes son, Gillom (Ron Howard).J.B. Books är en välkänd och ökänd revolverman som dödat åtskilliga män genom åren. Det gör att ryktet snabbt sprider sig om att han befinner sig i den lilla staden, men även att han är döende. Det får andra revolvermän att se sin chans att själva bli historiska genom att döda legendaren Books. Samtidigt som Books får revolvermän efter sig, får han även kvinnors uppmärksamhet och måste försöka reda ut vad han ska göra under sina sista dygn.Detta är inte någon storslagen västern med en massa fina vyer över landskapet där revolvermännen rider och gör upp. Istället är det en lugn och lite meditativ historia där J.B. Books på ålderns höst vill lämna sitt gamla liv bakom sig och bli lämnad i fred. Det blir en ganska fin historia där man främst bjuds på ett par gedigna prestationer, inte minst av John Wayne som allt var lite av en mysfarbror med sin stil och röst. Trevlig och mysig liten västern med klassiska skådespelare och en film som blev en passande svansång för Wayne.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

 1. Mycket känslor när man ser denna film. Går inte att skaka ifrån sig att det blev hans sista film och att han dog bara några år senare. Mycket fin liten film... 4/5

  https://fripp21.blogspot.com/2017/05/the-shootist-1976.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det en fin liten film och det blev ett passande avslut för John Waynes filmkarriär kan jag tycka.

   Hade sett filmen en gång tidigare för länge sen och även om jag inte älskar filmen så kan jag mycket väl tänka mig att se om den igen någon dag.

   Radera