torsdag 5 juli 2018

Utøya 22. juliTitel: Utøya 22. juli / U - July 22
Genre: Drama/Thriller
Land: Norge
År: 2018
Regi: Erik Poppe
I rollerna: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne

Handling: Historien tar sin början den 22 juli 2011, ett par minuter innan det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Kaja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig.

Omdöme: Det är på eftermiddagen den 22:a juli 2011 när Oslo skakas av ett terrorattentat. På ön Utøya nås ungdomarna på lägret av nyheten, men vet inte så mycket mer än att oroliga föräldrar ringer dem. De är trygga där på ön - tror de. Men eftersom ungdomarna befinner sig där på ett politiskt läger, är de måltavlor för attentatsmannen som snart kommer sätta hela ön i skräck.Filmat i en enda lång tagning följer vi Kaja (Andrea Berntzen) som tjafsar med sin lillasyster Emilie (Elli Rhiannon Müller Osbourne) och förbereder sig inför kvällens grillfest på ön. Det är då de första skotten ljuder och paniken blir fullständig. Ungdomarna har ingen aning om att det hela har med attentatet i Oslo att göra. Inte heller vet de vem eller hur många som angriper dem. Någon av ungdomarna försöker lugna ner situationen med att det kanske bara är en övning för att se hur de hanterar stress. Nej, någon övning är det inte tal om.

Det blir ett intensivt och närgånget överlevnadsdrama där Kaja och de övriga får springa för livet, söka skydd så gott det går och i hennes fall försöka lokalisera sin syster som hon separerats från. Detta gör att Kaja utsätter sig för mer fara än hon borde. Men det är bara naturligt att hon vill få tag på sin yngre syster med tanke på situationen. Hon kommer se och uppleva fruktansvärda saker under attacken på ön.

En sak man verkligen känner av tack vare att filmen spelats in i en enda tagning är vilken oändlighet det känns som för polisen (eller någon annan för den delen) att komma dit och hjälpa dem. Med tanke på att många ringde, inte bara från ön men även oroliga/hysteriska föräldrar, är det konstigt att det tog så pass lång tid som en bra bit över en timme innan attacken var över.

Andrea Berntzen i huvudrollen som Kaja sköter sig mycket bra och känns helt inne i sin roll som är ganska påfrestande. Det är svårt att föreställa sig hur man skulle reagera när paniken och hysterin slår in. Men att hålla sig så tyst som möjligt vore en bra startpunkt, något vissa har lite svårt för. Alla reagerar så klart olika och det skapar lite extra nerv.

Eftersom man inte ser så mycket av gärningsmannen blir det istället att dela offrens terror och ovetskap om hur många det faktiskt är som skjuter. Det är något filmen skildrar väldigt bra - den där osäkerheten av vad som egentligen händer, var faran är och när den kommer dyka upp och slå till. Verklig skräck som känns och inte släpper greppet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar