söndag 12 augusti 2018

First ReformedTitel: First Reformed
Genre: Drama
Land: USA
År: 2017
Regi: Paul Schrader
I rollerna: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric Kyles, Victoria Hill

Handling: En före detta fältpräst är förstörd av sorg efter sin sons död. Han lär känna en kvinna i sin församling vars man, en radikal miljöaktivist, vill döda deras ofödda barn.

Omdöme: Det är väl främst som manusförfattare Paul Schrader gjort sig ett namn efter manus till t.ex. Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), The Last Temptation of Christ (1988) och Bringing Out the Dead (1999), samtliga med regi av Martin Scorsese för övrigt. Men även som regissör har han gjort en hel del intressanta filmer, som t.ex. Hardcore (1979), American Gigolo (1980), Light Sleeper (1992) och Affliction (1997). Ett återkommande tema i dessa filmer är starka, men trasiga män som huvudpersoner.Ernst Toller (Ethan Hawke) är präst i First Reformed-kyrkan utanför New York, en position han fått efter att ha varit fältpräst i militären. Han sörjer fortfarande sin son som dog i Irak-kriget, hans äktenskap klarade inte av förlusten och han lider av smärtor men söker inte läkarvård. Med andra ord är han en trasig man. Men det betyder inte att han inte kan göra nytta och hjälpa folk. Så blir fallet när den gravida Mary (Amanda Seyfried) i hans församling ber honom prata med hennes make Michael (Philip Ettinger). Toller dras snart in i deras problem som visar sig få honom själv att tvivla på allt han och kyrkan står för.Så det här visar sig inte vara någon munter historia, vilket man inte heller förväntar sig när Paul Schrader är i farten. Temat är inte heller något som direkt lockar, men vad som lockade med filmen var att se Ethan Hawke i regi av Paul Schrader.

Toller visar sig vara en karaktär med flera lager som tampas med sina problem samtidigt som han verkar vara en genuint god man när någon behöver en hjälpande hand. Hawke får spela rollen relativt återhållsamt och kanske hade man önskat sig lite mer känslor. Han är ändå bäst i filmen, tillsammans med Cedric Kyles (eller Cedric the Entertainer som han är mer känd som) i rollen som Tollers chef, prästen Joel Jeffers.Det är en långsamt berättad historia där man känner att Mary och Michaels historia är den som kommer kunna bli det som skapar mest intresse och få Toller att komma ut ur sin instängda kyrkovardag. Det blir det också till viss del, men där historien kan kicka igång väljer den att föra in politik. Att kombinera religion med politik blir minst sagt en tickande bomb. Det blir allt annat än lyckat när allt är sagt och gjort. Något av en besvikelse med andra ord då det kändes som den lika gärna kunde blivit kraftfull och stark. Nu saknas mer kraft i både karaktärerna, skådespeleriet och historien.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Ethan Hawke är behållningen för mig i denna film. Jag fann filmen lovande ett tag men den levererade inte i slutändan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, bara det att mitt betyg blev lägre än ditt :)

      Radera