onsdag 1 augusti 2018

SkyscraperTitel: Skyscraper
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 2018
Regi: Rawson Marshall Thurber
I rollerna: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller

Handling: En brand utbryter i världens högsta byggnad i Hong Kong och en säkerhetsexpert måste rädda sin familj som hålls fångna av skurkar som tagit över skyskrapan.

Omdöme: Slå ihop katastrofklassikern The Towering Inferno (1974) med actionklassikern Die Hard (1988) så är premissen glasklar. Man kan i princip säga att man slagit ihop de två filmerna och gjort en nyversion på det hela med Dwayne "The Rock" Johnson i hjältehuvudrollen. Givetvis inte lika bra som Bruce Willis eller Steve McQueen och Paul Newman. Men han fyller sin funktion.Det blir lite kul att följa The Rock som en slags King Kong som besatt som han är bara ska klättra uppför den brinnande skyskrapan. Skyskrapan, som är den klart högsta byggnaden i världen, befinner sig i Hong Kong. Will Sawyer (Dwayne Johnson) är på plats för att göra en presentation för att säkerställa säkerheten i skyskrapan innan de övre våningarna får klartecken att låta hyresgästerna flytta in. Will är där med sin familj bestående av frun Sarah (Neve Campbell) och parets två barn.När helvetet brakar löst har vi fått en bra introduktion och det hela bådar gott. Will ska nu leka hjälte och offra sitt liv om han så måste. Det finns dock ett litet hinder och det är att han saknar ett ben efter att en olycka inträffade när han jobbade för FBI tio år tidigare. Det försvårar givetvis, men självklart kommer hans benprotes att komma till användning. Småkorkat ja, men även komiskt och på något sätt passande.Vad filmen inte riktigt lyckas med är främst att ha med Wills familj, och i synnerhet barnen så pass mycket. Visst är de hans drivkraft, men det hade räckt med bara frun. Eller att man haft fler personer som behöver räddas. På så vis hade man kunnat få med fler karaktärer och göra det till en mer klassisk katastroffilm med kända ansikten i dessa roller. Kanske även ha någon som Will kan samarbeta med. Det hade defintivt varit ett smart drag.En annan sak som är lite synd är att man inte har någon riktig huvudskurk. Nu blir det dansken Roland Møller som får axla den rollen som Kores Botha (som ska vara sydafrikan?). Honom känner man igen från stabila roller i danska filmer som bl.a. R (2010), Kapringen (2012), Nordvest (2013) och Underverden (2017). Han sköter sig, men hade nog passat ännu bättre som hejduk åt en huvudskurk. En sådan saknas nu. Man hade gärna fått ha en huvudskurk som t.ex. Alan Rickman och Jeremy Irons spelade så minnesvärt i Die Hard-filmerna.Överlag är filmen klart skaplig och effekterna runt skyskrapan är bra, inte minst själva skyskrapan som ser mycket verklig ut. Givetvis blir det lite för mycket på sina håll med actionscenerna och explosionerna. Man hade väl något bättre på gång än vad man får ut. Tycker t.ex. inledande halvtimmen eller om det är trekvarten funkar klart bra. Det är i samband med att Will tar sig in i själva skyskrapan och ska rädda sin familj som det går utför. Men det tar sig sedan och bjuder på duglig underhållning.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

---

Om visningen: Klart man ska se Skyskrapan i det stora IMAX-formatet när man har chansen. Givetvis så här en sommarblockbuster och actionrökare gör sig bäst. Lite synd med 3D då det som vanligt känns onödigt. Minns inte ens när/om det var något där 3D utnyttjades ordentligt, tror inte det. Men med det sagt tänkte man inte ens på det. Var så pass mäktigt att följa denna skyskrapa och vyerna över Hong Kong att man mest var nöjd med IMAX-formatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar