tisdag 28 augusti 2018

The 40 Year Old VirginTitel: The 40 Year Old Virgin
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2005
Regi: Judd Apatow
I rollerna: Steve Carell, Catherine Keener, Paul Rudd, Seth Rogen

Handling: 40-årige Andy har hunnit med en hel del i livet. Han har ett välbetalt jobb, en trevlig lägenhet med en imponerande samling av action-figurer och serietidningar, schyssta kompisar och en cool inställning till livet. Det är bara på ett område som Andy inte gjort det som de flesta i hans ålder har gjort. Andy har aldrig någonsin haft sex, inte ens lite grann av misstag.

Omdöme: När man tar sig an en sån här film med ett sånt här tema, är det ofrånkomligt att man per automatik har sina farhågor om att det bara blir en tramsig sexkomedi. Det hade det också mycket väl kunnat bli, trots att det handlar om lite äldre karaktärer. Stundtals under filmens gång kommer jag att tänka på hur annorlunda filmen hade varit om Steve Carell hade bytts ut mot Ben Stiller eller Adam Sandler. Då hade man nog fått den där utpräglade tramsiga sexkomedin...40-årige Andy (Stave Carell) bor ganska trevligt (ensam) och cyklar glatt till jobbet där han jobbar bakom utlämningsdisken av varor i en elektronikbutik. Han kommer inte i kontakt med så mycket folk, men är inte direkt osocial och ser normal ut. Men han är oskuld, något hans arbetskollegor blir varse om en kväll då de samlas för att spela poker. Vännerna vill honom både väl och skoja med honom för att han ska bli av med oskulden, något som pushar Andy till att ändra på sin vardag och komma ut lite mer.Filmen visar sig vara lite mer nedtonad än väntat, vilket självklart bara är positivt. Visst finns här många sexskämt och annat som är typiskt för en renodlad komedi, men den har även en del värme. Lite av ett drama blir det trots allt på sina håll då Steve Carell oftast (men inte alltid) spelar rollen som Andy på ett relativt återhållsamt sätt.När Andy är på jobbet och hans arbetskollegor David (Paul Rudd), Jay (Romany Malco) och Cal (Seth Rogen) håller på att snacka om allt möjligt och ha sig, går faktiskt tankarna lite till High Fidelity (2000). Visst är detta lättsammare överlag, men just scenerna runt elektronikbutiken påminner en del om gänget i skivbutiken.Kul nog bjuds det på gott om skratt under filmens gång där Steve Carell bjuder på det mesta av det bästa. En favoritscen är bl.a. när Andy av Cal instrueras att ställa en massa frågor när han stöter på butiksbiträdet Beth (Elizabeth Banks) i en bokaffär. Andy väljer då att köra den arroganta stilen David Caruso körde med i Jade (1995), vilket självklart är störtskönt att se när man vet hur osympatisk Caruso kan vara. En del låtval är bra och Lionel Ritchies "Hello" passar givetvis utmärkt. Sen är Catherine Keener ett mycket bra val i rollen som kärleksintresset Trish som går bra ihop med Steve Carell och hans Andy.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Nja, jag såg om denna nyligen och blev inte speciellt imponerad av filmen på det stora hela trots att den har en del roliga scener.

  2+/5

  https://fripp21.blogspot.com/2018/05/the-40-year-old-virgin-2005.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade själv inte sett den tidigare och främst hållit mig borta då jag misstänkte att den skulle vara alldeles för oseriös. Tyckte därför den funkade över förväntan.

   Kan mycket väl vara så att den inte skulle funka lika bra om man minns den som bra eller har högre förväntningar.

   Radera