måndag 27 augusti 2018

The IncrediblesTitel: The Incredibles / Superhjältarna
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2004
Regi: Brad Bird
Röster: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Wallace Shawn

Handling: En familj som består av hemliga superhjältar, försöker leva ett alldeles vanligt, tillbakadraget förortsliv. Vardagslivet har sin gilla gång tills de en dag måste ge sig ut på ett räddningsuppdrag, och det är inte vilket uppdrag som helst - de måste rädda världen!

Omdöme: När jag först såg The Incredibles förväntade jag mig inte så mycket. Men detta var Pixar det handlade om och det skulle jag snabbt lära mig var vad som gällde för bra animerad film som föll mig i smaken. Superhjältar i vanlig filmform lockar sällan, men visst kan det vissa gånger bli lyckat, om än sällan. När det kommer till animerat gäller inte riktigt samma regler, om man så vill. "All bets are off" och det kan bli trevligt med superhjältar som dessa.Bob och Helen Parr är gifta och har tre barn. De lever ett relativt stillsamt och småsömnigt liv i en villaförort. Bob jobbar med försäkringsärenden och Helen är hemmafru. Men Bob är i själva verket superhjälten Mr. Incredible och Helen är Elastigirl. Givetvis har även barnen Dash och Violet superkrafter, men inte babyn Jack-Jack... eller?Familjen försöker hålla en låg profil, men Bob finner det vanliga livet som en enda stor tristess och saknar superhjältelivet. En gång i veckan smyger han därför iväg med vännen Lucius, även känd som superhjälten Frozone på lite räddningsuppdrag. När Bob kontaktas i syfte att kunna vara superhjälte igen, är han inte sen med att nappa på erbjudandet och snart är han och familjen indragna i fara och äventyr av stora mått.Med tanke på att minnet sa att detta var en av de bättre animerade filmerna där ute, hade den en del att leva upp till. Visst visar den sig vara bra och visst tillhör den en av de bättre animerade filmerna, tillsammans med inte minst flera andra Pixar-filmer. Den är något mer nedtonad än Incredibles 2 (2018) som har ett något högre tempo och fler actionsekvenser. Fast det är inte som så att denna blir seg eller inte har gott om action, utan känns snarare lite mer välbalanserad.En kul grej när man ser om denna efter att ha sett Incredibles 2 (2018) är att det faktiskt funkar bra att se dem i fel ordning. Man känner nämligen igen sig och det finns flera saker i uppföljaren som kopplar till detta original. En sak som blir noterbar är att musiken är snarlik i de två filmerna, men här är det mer Bond-musik och mindre jazzigt, vilket är välkommet. Det funkar helt klart bra och gillar när det hela är lite mer nedtonat överlag.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

 1. Diskade ju av denna under Decennier. Tyckte inte den höll jämfört med alla hyllningar man hört. Jag rankar den på undre halvan av Pixars filmlista...

  2/5

  https://fripp21.blogspot.com/2015/05/the-incredibles-2004.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så pass? Det hade jag missat. Men det kan ju vara vanskligt att se en film man vet att de flesta hyllar. Har många gånger blivit besviken på filmer "man ska" älska. Tycker denna (och uppföljaren) är bra animerade filmer. Givetvis en smaksak, som vanligt.

   Finns många animerade filmer jag inte alls uppskattar men som andra älskar. Despicable Me (2010), Frozen (2013), Inside Out (2015) och Up (2009) är några av de mer kända/älskade som jag inte tyckte var mer än ok i bästa fall.

   Radera