tisdag 18 september 2018

Black Sunday



Titel: Black Sunday / Svart söndag
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1977
Regi: John Frankenheimer
I rollerna: Robert Shaw, Bruce Dern, Marthe Keller, Fritz Weaver

Handling: Terroristorganisationen Svarta september planerar att med hjälp av ett luftskepp spränga en fullpackad idrottsarena i luften i Miami mitt under Super Bowl.

Omdöme: Detta kom att bli den första filmatiseringen av en Thomas Harris bok. Senare kom han ju att bli känd för Hannibal Lector-klassikerna Manhunter (1986) och The Silence of the Lambs (1991), samt de övriga filmerna i serien. Idén till denna historia fick han efter attentatet under München-OS 1972 då Svarta september-rörelsen attackerade och dödade flera israeliska idrottare.



Filmen, som kan ses som en blandning mellan terrorist- och katastroffilm, följer Dahlia (Marthe Keller) som är den ur Svarta september-rörelsen som ska genomföra attentatet på amerikansk mark. Efter en räd av en israelisk insatsstyrka i Beirut, lyckas hon fly och ta sig till USA. Hon eftersöks av amerikanska myndigheter tillsammans med utsända israeliska agenter ledda av Kabakov (Robert Shaw). Han är en av få som vet hur hon ser ut och hans metoder kan få inblandade att tala då han inte skyr några medel för att få svar.



Dahlia planerar tillsammans med den f.d. amerikanska militären Lander (Bruce Dern) att använda ett luftskepp i sitt attentat. Detta då Lander jobbar som pilot och flyger Goodyear-luftskeppet under amerikanska fotbollsmatcher, NFL. Planen är att slå till under Super Bowl-finalen i Miami med över 80.000 besökare och miljontals TV-tittare. Det blir upp till Kabakov och FBI att försöka ta reda på Dahlias identitet, lokalisera henne och försöka stoppa attentatet. Om de bara visste vad planen var vill säga...



Denna film lär på förhand ha tippats bli 1977 års blockbuster på de amerikanska biograferna. Förhandsvisningarna visade på att det såg lovande ut. Men det blev inte riktigt så. Filmen blev förvisso ganska framgångsrik, men blev inte den hit som man hade förutspått. Detta kan nog bero på tre orsaker. Den ena stavas Star Wars (1977) som blev det årets stora succé. Sen är det filmens speltid på nästan 2.30, vilket känns lite onödigt utdraget då det hade räckt med två timmar. Och sen är det slutet, upplösningen på det hela. Hela 91% av de som gick och såg filmen under en av premiärvisningarna var besvikna över att de inte fick se ett klassiskt katastrofslut som de hade förväntat sig.



Filmen är för det mesta välgjord och realistisk. Det finns mycket här som känns som riktig "film". Inte minst har man spelat in mitt under riktiga Super Bowl, vilket så klart inte skulle kunna göras idag. Terroristerna är så där hänsynslösa och iskalla så att det ger en kalla kårar. Dahlia är en riktig terroristbitch, om man får kalla henne för det. Hon är inte sen med att döda på nära håll eller med automatvapen.



Quentin Tarantino lär för övrigt ha fått en del inspiration härifrån till en del grejer i Kill Bill Vol. 1 (2003). Dahlia är inte den enda terroristen som inte lägger fingrarna emellan. Hennes kontakt Fasil visar vad som kan hända om man pressar in en Svarta september-terrorist i ett hörn när det leder till en hänsynslös jakt som lämnar flera oskyldiga döda.



Till viss del går tankarna kring John Frankenheimers regi till William Friedkin som på ett liknande sätt skapade realistiska och spännande filmer under denna period. Frankenheimer gjorde för övrigt French Connection II (1975) medan Friedkin ju gjorde originalet The French Connection (1971). Skillnaden här är dock att det känns lite för utdraget. Som tidigare nämnts hade filmen inte behövt vara nästan 2.30 lång utan hade gott kunnat kortas ner med en halvtimme. På så vis hade filmen fått ett lite tajtare tempo, och det hade uppskattats. Det blir dock inte tråkigt då man på sina håll låter oss komma närmare huvudkaraktärerna för att förstå deras bakgrund och drivkraft.



Är det något som kunde gjorts bättre, förutom att korta ner speltiden en aning, så är det en del scener kring luftskeppet där man klart och tydligt ser att det är inspelat med projektion (främst inifrån luftskeppet). Sen är det alltså det absoluta slutet som också biobesökarna inte var helt nöjda med. För de sista 30-40 minuterna av filmen är annars täta och bra med gott om spänning och action. Hade man bara fått till slutet till mer belåtenhet hade det helt klart höjt filmen och upplevelsen till något mer. Men det är en god film av det här slaget som inte görs längre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar