onsdag 12 september 2018

Mile 22Titel: Mile 22
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2018
Regi: Peter Berg
I rollerna: Mark Wahlberg, Lauren Cohan, Iko Uwais, John Malkovich

Handling: En amerikansk underrättelsetjänsteman, med hjälp av en topphemlig kommandoenhet, försöker smuggla ut en mystisk polisman med känslig information ur landet.

Omdöme: Detta kom att bli det fjärde samarbetet i ordningen mellan Peter Berg och Mark Wahlberg. De tre filmerna innan dess, Lone Survivor (2013), Deepwater Horizon (2016) och Patriots Day (2016) var samtliga baserade på verkliga händelser. I detta fall handlar det snarare om Jason Bourne-territorium.James Silva (Mark Wahlberg) jobbar tillsammans med sitt team inom den amerikanska underrättelsetjänsten. De kallas in för att göra skitgörat när politiska samtal och militär inte når framgång eller inte är ett alternativ. Nu är de i ett asiatiskt land där oroligheterna i landet gör att säkerheten är stor på den amerikanska ambassaden där Silva och hans team är stationerade.När en källa i form av den lokale insatsstyrkepolisen Li Noor (Iko Uwais) kräver asyl, tvingas teamet ut på ett farligt uppdrag. I utbyte mot viktig data som kan leda den amerikanska underrättelsetjänsten till en livsfarlig kemikalie som är på villovägar, måste de föra honom i säkerhet ut från landet via flyg. Till sin hjälp har de kommandocentralen ledda av Bishop (John Malkovich). Efter sig har Silvas team inte bara den lokala underrättelsetjänsten utan även ryssarna som övervakar det hela för att lyckas med sin operation.Ok, så det här är inte någon film där man sakta bygger upp händelseförloppet och väntar på att saker ska ske. Det går på för fullt mest hela tiden där det hoppas och klipps mellan karaktärer och scener. Diplomatiska samtal kombineras med slagsmål, och snart är Silva och hans team på väg genom en krigszon när de försöker ta Li Noor i säkerhet.Det blir en actionfylld och våldsam historia som när det väl hettar till bjuder på i princip non-stop action. Faktiskt ganska tillfredsställande, vilket man inte riktigt hade förväntat sig. Det är trots allt så att filmen har ett gäng otrevliga karaktärer som man inte direkt lär sig älska. Men det behöver man inte. De är inte här för att bli älskade. De är här för att göra sitt jobb och låta deras insatser på fältet göra nytta.På sätt och vis kan det under inledningen vara lite svårt att hänga med då allt går så snabbt och man alltså hoppar och klipper friskt. Men man förstår mycket väl hur det ligger till när allt är sagt och gjort. Det känns som man med flit skalat ner en massa snack för att få mer verkstad istället. För det här är action och mer action. Ta Jason Bourne och kombinera det med lite The Raid (2011) på sina håll, även om det inte är riktigt lika snyggt filmade fajtscener här. Iko Uwais spelade för övrigt även i den och agerade actionkoreograf i båda fallen. Faktiskt inte så tokigt, och klart underhållande. Stark trea till svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Haha, ja men förvänta dig inte för mycket nu bara. Den har fått kritik och till viss del kan jag förstå det. Men tar man den för vad den är så kan man helt klart gilla den.

      Radera