söndag 28 oktober 2018

Redemption / HummingbirdTitel: Redemption / Hummingbird
Genre: Kriminalare/Drama/Action/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2013
Regi: Steven Knight
I rollerna: Jason Statham, Agata Buzek, Benedict Wong, Vicky McClure

Handling: En hemlös man på Londons gator är efterlyst för krigsbrott han gjorde sig skyldig till i Afghanistan. När en möjlighet att "låna" en annan mans identitet dyker upp tar han den, och blir till en hämnande ängel i processen.

Omdöme: Om man förväntar sig pang-på action bara för att det är Jason Statham i huvudrollen kan man nog bli lite besvikna. Det här är nämligen en något långsammare film där det till stora delar blir ett drama med sporadiska actioninslag. Man försöker helt enkelt göra en djupare film och resultatet blir väl inte helt lyckat.Statham spelar den f.d. soldaten Joey som efter att ha gjort sig skyldig till krigsbrott under sin tjänstgöring i Afghanistan nu hamnat på gatan där han lever som hemlös. När det en dag dyker upp ett par män som misshandlar honom och för iväg hans unga vän Isabel, blir det startskottet på ett nytt liv för Joey. Han kommer över en annan mans identitet (och takvåning) och börjar jobba som indrivare och allt-i-allo åt en kriminell asiat. Samtidigt försöker han leta rätt på Isabel med hjälp av den polska nunnan Cristina (Agata Buzek) som är en hjälpande hand för hemlösa i London.Det blir en udda kombination att se Joey Jones som han kallar sig och nunnan Cristina. De är som natt och dag. Han en hårdhänt och ond man, hon en slags hjälpande ängel. Men det visar sig att allt inte behöver vara svart och vitt. Joey har ett hjärta av guld och blir lite som en Robin Hood, även om han också är delaktig i drogförsäljning, människosmuggling och annat trevligt. Cristina har dock något i sitt förflutna som lett henne till att bli nunna. Joey är den enda hon vågat öppna upp sig för och tillsammans hittar de liksom varandra.En aning krystat kan man tycka att storyn blir mellan Joey och Cristina. Det hjälper inte heller att Agata Buzek känns något svag i rollen, även om man får säga att ingen direkt övertygar. Det är hon och Statham som får bära det tunga lasset då det mesta kretsar kring dem. Inga roliga skurkar att tala om, utan det blir mest Joey Jones som står i centrum. I ett par scener blixtrar det helt plötsligt till från ingenstans och blir även lite brutalt. Det gör att det ändå blir knappt godkänt, även om det på det stora hela är en relativt lättglömd film.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Jag såg denna för fem år sedan. Var det fem år sedan!! Känns som att det var mer nyligen...

  Ganska bra bakfyllefilm om jag får döma. Gav den 3/5...

  https://fripp21.blogspot.com/2013/09/hummingbird-2013.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden går väldigt fort. Det märker man inte minst när man kollar upp när man såg/skrev om en film. Visar sig alltid vara längre tillbaka i tiden än vad man tror.

   Inte bland de bästa av Statham-filmerna, men helt tokig är den inte heller.

   Radera