lördag 27 oktober 2018

Safe



Titel: Safe
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Boaz Yakin
I rollerna: Jason Statham, Catherine Chan, Robert John Burke, Chris Sarandon

Handling: En före detta toppsnut slåss mot den ökända triaden för att frita en kidnappad kinesisk flicka, för att sedan ta sig an den ryska maffian och korrupta tjänstemän i New York. Med hjälp av en värdefull kod till ett kassaskåp försöker han knäcka alla, inklusive självaste triaden.

Omdöme: En prototypisk Jason Statham actionrökare? Ja, det kan man säga. Numera är Luke Wright (Statham) en avdankad föredetting som lämnat poliskåren och en rad argsinta gamla kollegor. När ryska maffian tar ifrån honom det enda han bryr sig om här i världen, faller han så pass lågt att självmord är ett starkt alternativ. Men då "räddas" han av den lilla kinesiska flickan Mei (Catherine Chan) som själv behöver räddas. Luke är hennes räddare i nöden och hon hans. Tillsammans får de ryska maffian och kinesiska triaden efter sig. Eller är det tvärtom?



Med regi och manus av Boaz Yakin, som gjorde fin regidebut med Fresh (1994) och bl.a. även varit med och skrivit manus till Now You See Me (2013). Han lär ha velat göra en actionfilm med känslan av de New York-baserade 70-tals filmerna han växte upp med. Personligen känns det nästan mer som 80- eller 90-tal där man inte direkt bryr sig om att vara helt realistisk och mer satsar på underhållande action.



Inledningsvis känns det hela något svagt, där man inte kommer bry sig nämnvärt hur det går eller vad som sker. Men det visar sig bli en ganska underhållande actionfilm med lagom mycket humor. Speciellt blir det Statham som på ett skönt sätt förmedlar detta med torr humor som går hem. Det blir dock mest actionscener och en hel del pang-pang. Det är en film som är gjord för att underhålla och lyckas för det mesta med det. Inget man direkt behöver koppla på hjärnan för, men ibland funkar det bra så.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar