tisdag 2 oktober 2018

The NunTitel: The Nun
Genre: Skräck/Mysterium
Land: USA
År: 2018
Regi: Corin Hardy
I rollerna: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Ingrid Bisu

Handling: När en ung nunna tar sitt eget liv på ett kloster i Rumänien, skickar Vatikanen en hemsökt präst och lärlingen för att utreda fallet.

Omdöme: Året är 1952 när mörka krafter tar över ett kloster på den rumänska landsbygden. Efter ett sällsynt självmord där en ung nunna hängt sig från klostret, ingriper en grupp präster i Vatikanen. De skickar dit prästen Burke (Demián Bichir). Med sig tar han novisen Irene (Taissa Farmiga) som sägs känna till de delarna av Rumänien då hon är uppväxt där. Men det visar sig att hon aldrig varit där. Istället har hon valts ut för att hon haft syner som kan komma till nytta om de vill lösa mysteriet på klostret. De båda får hjälp av Frenchie (Jonas Bloquet) som är en franskkanadensare som jobbar i området och var den som hittade den hängda nunnan.Ok, så denna spin-off från The Conjuring-filmerna ska handla om en hemsk och elak nunna. Det hela blir väl inte riktigt som väntat då det under långa stunder snarare blir ett mysterium där på klostret. Men det är inte helt fel. Man slänger dock in en hel del element som kan liknas vid The Exorcist (1973). Det blir nämligen allt mer övernaturliga inslag ju längre in man kommer.Att det hela skulle vara direkt skrämmande kan man inte säga, däremot ganska stämningsfullt. Ett par gånger förlitar man sig för mycket på s.k. jump-scares där plötsligt höga ljud ska chocka en. Det är kanske inte överdrivet mycket av den varan, men fortfarande mer än det borde vara. Speciellt som filmen har lite svårt för att vara skrämmande eller spännande. Å andra sidan hade man nog förväntat sig en mer intensiv filmupplevelse, men det blir alltså mer av ett mysterium under långa stunder. Sen under senare delen av filmen blir det för mycket övernaturliga inslag, utan att bli mer skrämmande för det.Vad gäller den elaka nunnan är det en ful jäkel. Kul nog påminner den elaka nunnan om Marilyn Manson med häxnäsa. Riktigt ful med andra ord, men inte särskilt skräckinjagande. På tal om att påminna om någon så påminner plötsligt Irene i en scen där hon har utsläppt hår starkt om en ung Vera Farmiga, som ju spelar Lorraine i The Conjuring (2013) och The Conjuring 2 (2016). Tänker att de gjort ett bra jobb med att hitta en skådespelerska som är lik den äldre Irene från de andra filmerna. Men det ska alltså inte vara en äldre Irene då hon ju heter Lorraine. Men när eftertexterna rullar och det visar sig vara Taissa Farmiga som spelar Irene, är det inte så konstigt att likheten är slående då det ju är Vera Farmigas dotter.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

---

Om visningen: Varför inte ta chansen och se filmen på en i princip tom IMAX-salong på en sen visning? Det är precis vad man gjorde och även om filmen inte använder hela IMAX-formatet så funkar den bra i det stora formatet. Skönt att slippa 3D och i princip få hela IMAX-salongen för sig själv. Förvisso kan en sån här film funka bra i en fullpackad salong, men då ska filmen vara skrämmande och bra, plus att publiken ska vara "rätt", vilket den sällan är. För det mesta betyder mer folk mer störningsmoment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar