söndag 11 november 2018

BlazeTitel: Blaze
Genre: Drama/Musik
Land: USA
År: 2018
Regi: Ethan Hawke
I rollerna: Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton, Sam Rockwell, Steve Zahn, Kris Kristofferson

Handling: Blaze Foley var en countrysångare, som levde jämsides några av de största i genren under sin tid, men själv upplevde han inga större framgångar under livet. Detta är historien om hans liv och musik.

Omdöme: Som så många andra musiker och artister förstår man tidigt att Blaze Foley inte hade det lätt. Han kämpade mot inre demoner, och alkohol, när han hade talangen att göra sig ett namn. Han ville bli en legend, men den statusen är väl tveksam om han uppnått. Detta är uppenbarligen ett projekt Ethan Hawke kände starkt för då han valde att stå för regin. Inte hans regidebut som man lätt skulle kunna tro då han har två andra långfilmer innanför bältet.Blaze (Ben Dickey) skriver och sjunger sina låtar, och är bra på att snacka. Mycket av det han säger är smått poetiskt. Eller så är det bara poetisk smörja beroende på hur man väljer att se på det. Han skriver och sjunger dock endast för sitt livs kärlek Sybil (Alia Shawkat) som senare blir hans fru. När hon inte står ut längre med att vara den enda som får ta del av hans musik och texter, beslutar de sig för att lämna sitt liv i "paradiset" som de kallar det ute i skogen och försöka skapa en karriär för Blaze. Det visar sig vara riskabelt, inte minst för deras förhållande.Det hela är lite annorlunda berättat där man hoppar mellan en spelning på en bar och historien om hur Blaze och Sybil lärde känna varandra och deras liv tillsammans. Det är lite småmysigt, men redan tidigt avslöjas hur det kommer sluta för Blaze. Vägen dit blir sedan något upprepande och när Blaze och musiken inte lyckas bjuda på något speciellt blir de dryga två timmarna något sega.Ben Dickey och de övriga sköter sig bra, så det är inget större fel på prestationerna. Däremot bränner det aldrig direkt till i berättandet eller historien. Man kommer aldrig riktigt nära Blaze som karaktär så att man känner med honom eller varför han inte klarar av att hantera vissa situationer. När inte heller musiken tilltalar en, om än inte dålig, så blir det faktiskt lite småtrist och man sitter mest och väntar på att Blaze ska möta det öde som alltså tidigt avslöjats i filmen.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.9

---

Om visningen: Är tidigt på plats på Skandia och ställer mig längst fram vid insläppet. Efter en stund dyker Carl, Jojje och Henke upp som också ska gå på filmen. Vi pratar en stund innan det är dags för insläpp.

När det är min tur att få mitt kort scannat så lyser det rött - igen. Detta fel som jag fått fixat dagen innan efter att det strulat. Volontären säger att jag måste gå till kassan, men jag tror inte det är sant att jag upplever detta igen. Inte en chans att jag tänker gå igenom hela kön bakom och ställa mig i den långa kön till kassan.

Eftersom detta var en visning jag fixade biljett till efter mitt ordinarie köp, hade det uppenbarligen inte lagts på mitt kort utan endast på webben eller liknande. Jag visste att jag hade biljett till visningen och eftersom jag redan hållit på med detta strul tidigare valde jag att gå in.

Visningen går sedan utan problem. Efteråt är det dags att gå och äta middag innan några av oss ska vidare till en till film på Sture.

6 kommentarer:

 1. Jag blev också överraskad av att detta inte var Hawkes regidebut. I övrigt återkommer jag på onsdag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade man faktiskt missat. Men det kunde lika gärna ha varit hans regidebut då den hade lite tendenser till en regissör som inte gärna klipper bort saker i onödan.

   Eftersom jag lägger upp mina texter i ordning så blev det lite tidigare :)

   Radera
 2. Mycket trevligt att ses på bion. Synd att jag inte kunde vara med på middagen, men jag hade en konsert inplanerad om kvällen och det var också najs.

  Jag håller med om det mesta du skriver men jag tyckte det var en riktigt stark film. Känslan i filmen, det långsamma tempot, det vemodiga, kärleken mellan Blaze och Sybil. Allt det berörde mig på ett djupt plan. Riktigt fin film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trevligt med festivalen och att ses ett gäng.

   Jag kollade in trailern till filmen minst två gånger för att känna efter om det var något eller inte. Fick en känsla av att det inte riktigt skulle vara min typ av film. Eller rättare sagt, att jag inte skulle fångas av den. Visade sig att det stämde.

   Men visst är det skönt när det klickar och man uppskattar filmen och musiken?

   Radera
 3. Jobbigt med filmfestivalstrul, känns som att det alltid är nåt ... Håller med om mycket av det du skriver även om jag nog blev något mer betuttad i filmen. Mycket bra skådisar och skön stämning, men man saknar en viss stringens ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en sak om det strular en gång och de sedan fixar felet. Men när det fortsätter strula trots att de sagt att allt är fixat, då blir man lite fundersam.

   Verkar som det är en film man antingen fångas av eller inte :)

   Radera