torsdag 29 november 2018

BreakawayTitel: Breakaway / Speedy Singhs
Genre: Sport/Komedi/Drama/Romantik
Land: Kanada/Indien
År: 2011
Regi: Robert Lieberman
I rollerna: Vinay Virmani, Rob Lowe, Camilla Belle, Russell Peters

Handling: I en förort till Toronto, kämpar en ung man mellan sin familjs förväntningar och hans egna drömmar om att bli hockeystjärna.

Omdöme: Rajveer Singh (Vinay Virmani) har det inte helt lätt. Han är född och uppvuxen i Kanada i en Sikh-familj. Men familjetraditionerna, religionen och att följa i sin fars fotspår och jobba på farbrorns speditionsbolag är inte vad han drömmer om. Han vill passa in, vara som alla andra och inte minst spela ishockey - Kanadas nationalsport. Så han har vid ung ålder slängt turbanen och klippt håret, vilket inte sitter väl hos hans far.Tillsammans med några barndomsvänner har de sedan barnsben spelat hockey på gatan och på senare år på is. Rajveer är stjärnan och skulle kunna platsa i ett lag - om han fick chansen vill säga. Istället beslutar sig Rajveer och vännerna att starta ett eget ishockeylag och vara med i den lokala turneringen. De får hjälp av den f.d. spelaren och numera fastighetsskötaren Dan Winters (Rob Lowe) vars lillasyster Melissa (Camilla Belle) får Rajveers hjärta att slå fortare. Samtidigt som Rajveer lever sin dröm får han kämpa mot faderns besvikelse och planeringen runt kusinens bröllop.Att blanda kanadensisk nationalsport med Bollywood kan bli hur katastrofalt som helst. Man är minst sagt tveksam till om det kan funka med denna kulturkrock. Att se indier spela ishockey låter ju kul på förhand, men om det snarare blir sång- och dansnummer stup i kvarten kan det istället bli en kalkon. Skönt nog visar det sig bara vara några inslag av Bollywood och man tar det hela på relativt stort allvar. Självklart med en stor gnutta humor mellan varven, men ändå med hjärtat på rätt plats.Kanske lite överraskande visar det sig vara mindre hockey och mer dramakomedi om familjen, kärleken och vännerna. Och det funkar. Hade man bara velat se en renodlad hockeyfilm hade man nog hängt med huvudet, särskilt om man inte förväntade sig en del Bollywood-inslag. Men dessa inslag kryddar det hela på ett någorlunda charmigt sätt. Humorn går inte heller till överdrift och blir för mycket utan det hålls för det mesta på rätt nivå som får en att skratta med jämna mellanrum. Lagom seriös, lagom komisk kan man säga.

Intressant notering att regissören Robert Lieberman flera år tidigare stod för Fire in the Sky (1993), ett trevligt litet sci-fi/mysterium.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar