lördag 24 november 2018

Dawn of the DeadTitel: Dawn of the Dead
Genre: Skräck/Action
Land: USA/Kanada/Japan
År: 2004
Regi: Zack Snyder
I rollerna: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer

Handling: När något pestliknande sprider sig och skapar arméer av köttätande zombies söker en sjuksköterska, en polis och ytterligare några överlevande sin tillflykt till ett köpcentrum där de slåss för sina liv.

Omdöme: När man först såg denna remake av Dawn of the Dead (1978) var det lite av en frisk fläkt. Man hade inga direkta förväntningar och tänkte mest att det skulle vara ytterligare en onödig remake i mängden. Riktigt så blev det inte. För en gångs skull kom det en remake som man personligen nog föredrog. Iofs mycket tack vare att originalet inte var någon favorit. Istället är det den tredje delen i originaltrilogin, Day of the Dead (1985) som alltid varit favoriten.När en fruktansvärd epidemi sprider sig i princip över en natt, måste de överlevande fatta snabba beslut och försöka ta sig i säkerhet. Att försöka rädda nära och kära är bara att glömma, särskilt om de blivit bitna av infekterade. Då blir de levande döda - zombies - och allt hopp är ute. Endast en kula i huvudet stoppar dem, något våra hjältar snart sätter i verket.Bland de överlevande som tar sig till ett köpcentrum där de någorlunda kan hålla sig isolerade från den zombiedominerade omvärlden, syns flera karaktärer som kommer och går (dör). Sjuksköterskan Ana (Sarah Polley), polisen Kenneth (Ving Rhames) och allt-i-allon Michael (Jake Weber) får störst utrymme. Kenneth tillsammans med Andy (Bruce Bohne), som driver en vapenaffär en bit från köpcentrumet, blir filmens behållning.Även om zombisarna är aggressiva och snabba så blir de sällan direkt skrämmande. Det är inte heller en film där man lever på en massa skrämseleffekter. Istället blir det lite kul att följa gänget som håller sig inne i köpcentrumet samtidigt som de måste försöka komma med en plan för att ta sig därifrån. Någon hjälp verkar inte komma. Under tiden försöker de ha lite kul med bl.a. en prickskyttetävling som bjuder på skratt. Allt som allt kan man inte klaga. Det är en underhållande, oftast snyggt filmad och ganska rå film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Helt klart en av mina favoriter bland remakes, frugan och jag ser den med jämna mellanrum. Jämfört med 99% av andra remakes lyckas den med bedriften att inte suga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en film som har en ganska hög omtittsfaktor då den lyckas vara underhållande mest hela tiden.

   Sant att många remakes inte håller måttet, speciellt på skräckfilmer.

   Radera
 2. Jag håller nog denna remake som vassare än originalet jag också. Men då såg jag i och för sig båda filmerna ungefär samtidigt (dvs 200-talet) och har alltså inte nostalgi-turbon på upplevelsen från originalet. Jag har hört att de som såg filmen på när den var relativt sett ny håller den som en klassiker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara så klart. Man ska inte underskatta nostalgifaktorn. Men personligen är jag tveksam till det (för egen del) om så hade varit fallet här.

   Av Romeros originaltrilogi så är det endast den tredje och sista filmen Day of the Dead som jag uppskattat.

   Radera