tisdag 13 november 2018

Der Unschuldige / The InnocentTitel: Der Unschuldige / The Innocent
Genre: Drama
Land: Schweiz/Tyskland
År: 2018
Regi: Simon Jaquemet
I rollerna: Judith Hofmann, Christian Kaiser, Urs-Peter Wolters, Anna Tenta

Handling: Ruth är trogen till sitt jobb, sin familj och sin tro. Men när hennes tidigare älskare släpps ut ur fängelset och återvänder till hennes liv, vänds allt upp och ned.

Omdöme: Detta var en minst sagt intressant film. En film där man inte är säker på vad det ska visa sig vara eller vad som kommer hända. Oftast känner man på ett ungefär hur den ska vara eller vad som ska ske under filmens gång. Här känns det som om man skulle tända en brasa och sedan vänta på att få se åt vilket håll vinden ska blåsa. Och om elden kommer bli till ett inferno.Ruth (Judith Hofmann) är gift och har två tonårsdöttrar. Tron är en central punkt i familjen där man ber före maten, maken spelar gitarr och sjunger och där Ruth går på Jesus-möten. Något håller nu på att hända med Ruth i samband med att hennes tidigare älskare och kärlek för 20 år sedan släpps ut ur fängelset. Det får henne att kämpa med sin tro, men även tron på sitt jobb. Hon jobbar nämligen på ett laboratorium där man utför experiment på apor, något som hon nu tar väldigt personligt.Som tidigare nämnts är det en film där man inte alls är säker på vad som väntar bakom hörnet, och det är kul att se. Man är så van vid att de flesta filmerna går efter en mall. Här har man mycket på gång utan att det känns rörigt eller stressat. Man väntar bara på när det går rent utsagt åt helvete för Ruth. Men frågan är om det gör det - eller om hon hamnar i helvetet...Det är en film som har ett par scener som får pulsen att öka och som är klart lyckade. Så pass att man tycker det är synd att den inte lyckas lite bättre med helheten, för det hade den varit värd. Nu är det inte så att filmen har svagheter eller partier som är dåliga. Det är bara att man hade velat vrida upp det hela lite mer och ta det hela till nästa nivå för att bli mer indragen.En sak som hade hjälpt hade varit lite stämningsfull musik. Avsaknaden av musik kan i vissa fall vara effektiv, men i det här fallet hade den varit välkommen. En liten detalj som helt klart hade kunnat höja. Nu blir det en film med en del höjdpunkter som man tar med sig. Kul att ha sett och lite tankeväckande, men lite synd då det fanns något mer här.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

---

Om visningen: Insläppet på Skandia sker i god tid, åtminstone 15-20 minuter innan filmen ska börja. Trots detta sätts inte reklamen igång. Tiden går och när klockan visar hel och filmen ska börja, då startar de reklamen. Blir lite irriterad och går ut till volontärerna och frågar eftersom vi inte fått någon information. Den ansvariga säger att de ber om ursäkt och att de precis fått reda på att de fått fel kopia av filmen (vilket låter väldigt konstigt, men ok). Nu ska det vara fixat och de blir runt tio minuter sena. Även om så var fallet (eller om någon akut behövde gå på toa och glömde sätta igång reklamen i tid eller liknande), så borde de ha informerat oss om dröjsmålet.

När så filmen sätter igång och filmens originaltitel "Der Unschuldige" dyker upp på duken, finns ingen engelsk titel. Det känns illavarslande. Kan det vara så att de satt igång en otextad version av denna schweiziska film (på tyska)? Oroligt väntar jag till första dialogen. Tack och lov dyker den engelska texten nu upp och man kan äntligen avnjuta lite film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar