onsdag 28 november 2018

Hang 'Em HighTitel: Hang 'Em High / Häng dom högt
Genre: Västern
Land: USA
År: 1968
Regi: Ted Post
I rollerna: Clint Eastwood, Pat Hingle, Ed Begley, Inger Stevens, Bruce Dern, Dennis Hopper

Handling: Ett gäng tar fast fel man och lynchar honom. De tror att han dör men har fel. Snart är han dem hack i häl och vill ha hämnd...

Omdöme: Ett gäng blodtörstiga män bestämmer sig för att lyncha en man de misstänker mördat deras vän och hans fru. Utan rättegång eller tillräcklig bevisning hänger de mannen från ett träd och låter honom dingla. Mannen är Jed Cooper (Clint Eastwood) och han dör inte. Istället räddas han av en förbipasserande sheriff som tar honom till närmaste stad där domare Fenton (Pat Hingle) får bestämma om han ska hängas på nytt eller är oskyldig. Cooper, som är oskyldig, vill givetvis hämnas på de män som hängde honom. Nu får han chansen.Det är med ett klassiskt hämndmotiv huvudpersonen Cooper spelad av Eastwood tar sig an uppgiften att söka upp de skyldiga och ställa dem inför rätta. Men att ensam plocka in upp emot tio män blir inte lätt, särskilt som de inte tänker följa med frivilligt och riskera att hängas. Han kan inte heller bara döda dem utan anledning för då är det hans nacke som ligger risigt till. Det blir därför en fin balansgång för Cooper.På vägen stöter vi på en rad gedigna skådespelare och prestationer. Som t.ex. Pat Hingle som domare Fenton som Cooper börjar arbeta för, men där de inte delar samma syn på rättvisa. Ed Begley som ledaren för lynchmobben. Eller varför inte en ung Bruce Dern som en ur gänget som Cooper är ute efter. Dennis Hopper får man inte glömma i en liten roll som spritt språngande galen (inte helt överraskande). Här finns dock flera mindre kända namn som också ger bra prestationer i de mindre rollerna.Ted Post, som senare gjorde Magnum Force (1973) med Clint Eastwood, hade främst gjort sig ett namn inom TV och det var därifrån Eastwood kände honom då de hade jobbat på "Rawhide" tillsammans. Tycker man märker av TV-stilen ibland vad gäller kameraarbetet med lite för många inzoomningar och även den typiska klippningen där det blir svart för en stund när det (i TV-serier) var dags för reklamavbrott. Men det är annat som gör att denna västern inte når upp till några vidare höjder. Den är alldeles för utdragen och har ett tempo som är för lågt. Den nästan två timmar långa speltiden har inte material för det. Istället blir det prestationerna som till stor del håller intresset uppe, även om det finns några starkare scener och partier.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Tycker det är en ok anti-våldsfilm. Men den är seg i mitten, absolut. Jag gav den 3/5 ändå...

  https://fripp21.blogspot.com/2015/04/hang-em-high-1968.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, helt ok är den allt. Dock inte någon av de mer minnesvärda Clintan-filmerna.

   Radera
 2. Jag håller med, bra men inte mycket bra. T ex Leones föregående alla tre första filmer med Clint Eastwood är var och en betydligt mer sevärda, liksom Clints egen High Plains Drifter som har mer gemensamt med dem eller med några andra spaghetti-westerns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, denna kan inte direkt mäta sig med de du nämner. Regissören var inte ett lika starkt kort på denna. Men det är en helt ok västern, bara inte i nivå med många andra Clintan-västerns.

   Radera