torsdag 8 november 2018

Hard PaintTitel: Tinta Bruta / Hard Paint
Genre: Drama
Land: Brasilien
År: 2018
Regi: Filipe Matzembacher & Marcio Reolon
I rollerna: Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto, Sandra Dani

Handling: I den verkliga världen är Pedro ensam och desperat. Han har blivit utslängd från skolan och har bara sin storasyster som snart ska flytta till en annan stad. Men i den virtuella världen tillåter han sig själv att blomstra. I sitt nedsläckta sovrum dansar han insmord i neonfärg inför trogna följare på nätet.

Omdöme: I den brasilianska staden Porto Alegre bor Pedro (Shico Menegat). Han står anklagad för ett brott av okänd natur och domen kommer om tre månader. Han har blivit utslängd från skolan så det blir inga fler studier för honom. Hans står nära sin storasyster Luiza (Guega Peixoto) och de bor tillsammans i en lägenhet. Men journalist som hon är har hon fått en tjänst i en stad på andra sidan av Brasilien.När Pedro lämnas ensam kan han fortsätta med det som ger honom pengar till hyran - att uppträda framför kameran på nätet. Dessa "performances" utför han under namnet "NeonBoy" och har sin skara fans. Men när han tar det hela ett och flera steg längre för att få ihop pengarna som behövs, utsätter han sig för fara. Han börjar nämligen träffa killar från nätet. En av dessa är Leo (Bruno Fernandes) som också uppträder och är en konkurrent till Pedro, men även är en duktig dansare med aspirationer på något mer.Vad som egentligen gjorde att man chansade med denna film var att det verkade vara bra musik och kunde bjuda på skön känsla, möjligtvis ett drama som kunde bli starkt. Bra musik är det också med genomgående sköna låtar, både när Pedro uppträder och när han följer med Leo på fester och diskotek. Själva storyn är dock inte alltid särskilt speciell. Under ett par intimare scener tänker man på La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color (2013), fast mellan två män.Att man har lite svårt att hålla sig för skratt under uppträdandena är en sak. De är ganska harmlösa och lite coola med musiken och neonfärgen. Däremot är de intima sexscenerna av sådant slag att man personligen helst vill titta bort eller fokusera på annat ett tag. "Oj, kolla det regnar" eller "undrar vad den här låten heter". Nej, det är uppenbart att en kärleksrelation mellan två män inte går hem för egen del.Det intressanta är att filmen börjar förlora mitt intresse när relationen mellan Pedro och Leo tar upp allt fokus. Det verkar inte direkt leda någonvart och börjar gå på tomgång. Man känner inte heller särskilt starkt för Pedro eller kommer honom nära. Men så får man ändå något lite annorlunda under slutakten. Filmen är nämligen uppdelad i tre delar. Tack och lov tar den sig under den sista delen. Inte dåligt innan dess, men tappar alltså lite fart innan den avslutande tredje delen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

---

Om visningen: Runt en kvart innan filmen ska börja på Sture säger en volontär att det strulat med en tidigare visning och därför kommer de inte släppa in förrän runt halv (då filmen egentligen skulle börja). Mycket riktigt kommer folk ut från visningen innan runt halv och insläppet kan påbörjas någon minut senare.

Av någon oförklarlig anledning väljer de att köra reklam trots förseningen vilket gör att filmen drar igång en kvart för sent. Det enda positiva med det hela är att jag väljer att lämna min jacka och snabbt gå på toa då filmen är på två timmar...

Visningen blir så där lagom halvtom. På raden bakom mig sitter tre personer och pratat högt om det ena och det andra under reklamen. Det är "fett" hit och "fett" dit säger den ena. Det kryper nästan i skinnet på mig och funderar på att flytta. När filmen börjar är det tack och lov knäpptyst från dem. Ja, förutom det ständiga popcornätandet som låter som en hamster som gnager...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar