onsdag 7 november 2018

LemonadeTitel: Lemonade
Genre: Drama
Land: Rumänien/Kanada/Tyskland/Sverige
År: 2018
Regi: Ioana Uricaru
I rollerna: Mãlina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc

Handling: Mara, en ung rumänsk kvinna har just flyttat med sin son till USA. Hon har gift sig med amerikanska Daniel, som hon bara känt i några månader. Acklimatiseringen till det nya landet är inte smärtfritt och hon möter svårigheter från de flesta håll.

Omdöme: Rumänsk film som utspelar sig i USA och är inspelad i Montreal, Kanada. Dessutom producerad av Cristian Mungiu som bl.a. gjorde 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007) och Graduation (2016).Mara (Mãlina Manovici) har nyligen gift sig med Daniel (Dylan Smith) och går igenom intervjuerna för att få sitt green card och kunna stanna. Samtidigt kommer hennes son Dragos (Milan Hurduc) över från Rumänien. Snart upptäcker hon att drömmarnas land istället kan visa sig bli en levande mardröm.När man får ett sånt här avskalat drama utan någon musik känner man att man är ute efter realism. Och det är precis vad man får. Mara är en helt vanlig person som kommit till USA för att arbeta, vilket hon gjort. Under tiden har hon träffat Daniel som verkar vara en bra man, men hon har inte känt honom särskilt länge innan de gift sig. Detta är något myndigheterna och i synnerhet Moji (Steve Bacic) som har hand om hennes ärende börjar luska i.På sätt och vis kommer festivalfilmen Sherrybaby (2006) upp på näthinnan. Där handlade det förvisso om en gammal kåkfarare och ensamstående mamma som måste göra vad hon kan för att ge sitt barn en framtid. Här handlar det istället om en immigrant som verkar vara en laglydig person som funnit kärleken och vill ge sitt barn en ljus framtid. Frågan är vad priset för det är.Genomgående får man en trovärdig historia och prestationer till det. Det kanske aldrig riktigt blir jättestarkt eller så gripande som det skulle kunna bli, men man väljer att berätta det så. Man känner med Mara och undrar hur det ska gå. Hon får nämligen mer än en sak att ta itu med om hon och hennes son ska vara trygga och lyckliga. Ett klart stabilt och realistiskt drama.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

---

Om visningen: Anländer till Skandia lite senare än önskat och ingen står vid insläppet förutom en volontär. Håller upp mitt medlemskort, men informeras om teknikstrul så det är bara att kliva in. Kommer in precis som reklamen drar igång. Den där reklamen man kommer att få genomlida ett par gånger under festivaldagarna. Som väntat blir det gott om tomma platser i den stora salongen.

När jag sätter mig hör jag hur det äldre paret snett framför hostar lite grann och liksom är snuviga. Bäst att flytta sig tänker jag och gör så, några platser längre in. Istället hamnar jag närmare en man som sitter ensam. Under filmens gång hör jag hur han får sms eller meddelande av något slag då hans mobil låter som ett gökur två-tre gånger...

Lite synd att filmen inte är textad rakt igenom (endast engelsk text vid rumänsk dialog). Detta då man inte alltid hör/förstår allt när vissa av skådespelarna talar engelska med brytning. Men så länge man koncentrerar sig så hänger man med utan större problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar