fredag 23 november 2018

Stockholm Filmfestival 2018: Eftersnack





Om årets filmfestival:

På årets filmfestival sågs rekordmånga filmer för egen del med 28 (plus 6 innan/utanför). På förhand kändes det som en festival utan de riktiga pärlorna som man verkligen såg fram emot. Istället blev det desto fler som man var osäker på och valde då man var nyfiken.

Så här i efterhand kan man konstatera att de flesta filmerna som man var osäker på också visade sig vara sådana man kunde ha varit utan. Men med det sagt hade i princip alla filmerna något man tog med sig. Även om runt en handfull av filmerna inte fick godkänt, var det mer för att man kände att de kunde varit bättre med tanke på storyn. Så mer besvikelse än att de skulle vara direkt dåliga, kan man säga.



Biograferna:

Vad gäller biograferna så saknade man biograferna Grand och Victoria på festivalen i år. Även Saga saknades, men de två övriga är större favoriter och mer festivalkänsla över. När jag valde biljetter till årets festival missade jag först att det var Sture salong 1, 2 och 3 som användes. Trodde per automatik det var Grand-salongerna. Sedan var det för sent att börja ändra i schemat.

Sture 1 är stor och trevlig, däremot är Sture 2 och 3 inte lika trevliga. Inte bara att de är mindre, de är inte lika trevliga som Grand-salongerna. Eller Victoria för den delen. Nej, de två biograferna saknades i år.



Favoritprestationer - Kvinnliga:

Olivia Colman - The Favourite


Maggie Gyllenhaal - The Kindergarten Teacher (sågs utanför festivalen)


Judith Hofmann - Der Unschuldige / The Innocent


Kirin Kiki - The Shoplifters


Aenne Schwarz - Alles ist gut / All Good


Emma Stone - The Favourite


Rachel Weisz - The Favourite


Susanne Wolff - Styx




Favoritprestationer - Manliga:

Javier Bardem - Todos lo saben / Everybody Knows


Timothée Chalamet - Beautiful Boy


Jim Cummings - Thunder Road (sågs utanför festivalen)


Lorenzo Ferro - El ángel


Lily Franky - The Shoplifters


Sandor Funtek - The Truk


Robert Redford - The Old Man & the Gun


Franz Rogowski - In den Gängen / In the Aisles




Filmerna som sågs innan/utanför festivalen:

6) Burning (+2/5) - Sydkorea


Ett koreanskt drama som jag trodde mer på. Trodde även på en mer fartfylld och spännande film. Fanns något där, men det greppade inte tag i mig.



5) Black '47 (-3/5) - Irland


Dystert och grått irländskt historiskt drama som blixtrar till då och då, inte minst mot slutet. Men det är inte tillräckligt mycket av den varan sett till hela filmen.



4) Blindspotting (3/5) - USA


En amerikansk film som vill ha ett starkt budskap. Blir lite för mycket på sina håll och känns något ojämn. En del bra scener och funkar helt ok, men ingen favorit.



3) The Kindergarten Teacher (+3/5) - USA


Festivalfilm med Maggie Gyllenhaal brukar kunna bli bra, så även här. En film som blir bättre och bättre. En av festivalens bättre prestationer.



2) American Animals (+3/5) - USA


Inte alls någon tokig heistfilm baserad på verkliga händelser.



1) Thunder Road (-4/5) - USA


Jim Cummings spelar inte bara huvudrollen, han har även regisserat och skrivet manuset. En både rolig, dramatisk och gripande film med hjärtat på rätt plats.



Filmerna som sågs på festivalen:

Plats 28-21 - Icke godkända eller besvikelser

28) Manta Ray (2/5) - Thailand


Gillade en del av det visuella, stämningen och främst musiken. Men handlingsmässigt hände det inte särskilt mycket. Det blev segt och med för mycket symbolik som inte funkade. En chansning som inte gick hem.



27) Wildlife (+2/5) - USA


Gillar Jake Gyllenhaal, men han försvinner från handlingen i runt en timme och det är en stor miss. Då tappar också filmen och leder ingenvart. Ett plus för sonen spelad av Ed Oxenbould.



26) Blaze (+2/5) - USA


En film jag egentligen valde bort då jag inte fångades av det jag fick se i trailern. Var ändå lite nyfiken och valde att lägga till den med en fribiljett jag fick. Musiken, karaktären, stilen gick inte hem hos mig fullt ut. Ungefär som väntat faktiskt.



25) Museo (+2/5) - Mexiko


Denna verklighetsbaserade historia om Mexikos största konstkupp verkade på förhand intressant, och var det. Men när kuppen var över rann det mesta ut i sanden under den sista timmen eller så. Borde blivit något mer av det hela.



24) The Load (+2/5) - Serbien


Trailern verkade lovande. En man som behöver tjäna lite pengar går med på att köra lastbil med hemlig last mitt under kriget i Jugoslavien. Storyn finns där och en del detaljer likaså. Men sättet filmen är gjord på gör att det blir lite för trist. Dock tankeväckande och gillar en del med den så betygsmässigt är det svårt.



23) The Good Girls (+2/5) - Mexiko


Anade att detta kunde bli något. Dit når den tyvärr inte trots att den är välgjord med tidsperioden (tidigt 80-tal) och en titt på Mexikos societet när den ekonomiska krisen slår till. Ett problem är att det saknas lite själ. Annars har den något, utan att det direkt leder någonvart.



22) Climax (+2/5) - Frankrike


Hjärnan säger nej, men hjärtat säger nja. Ville verkligen gilla Gaspar Noés film. Det kunde blivit något av det hela om man bara hade haft ett manus. Nu blir det lite för mycket improvisation och till slut en besvikelse. Men det visuella, musiken och en del saker är riktigt bra.



21) Pause (-3/5) - Cypern


En av chansningarna från egen sida som inte riktigt gick hem. En tragikomisk historia som nog borde varit ännu mer komisk för att det skulle gå hem för egen del. Som många av de andra filmerna som inte riktigt funkade så har den ändå något.



Plats 20-17 - Ok eller kunde varit bättre

20) The Front Runner (3/5) - USA


Egentligen inget speciellt vad gäller storyn. Hade gärna fått vara mer dramatisk och bjudit på starkare karaktärsporträtt. Men den rullade på och höll intresset uppe trots allt.



19) Hard Paint (3/5) - Brasilien


Osäker på denna och hade egentligen inte valt den, men då jag såg Thunder Road innan festivalen, bytte jag biljett till denna som gick ungefär samma tid. Gillade musiken och en del scener helt klart. Tog sig även sista halvtimmen, men blev annars lite för stillastående under mittendelen.



18) The Fall of the American Empire (3/5) - Kanada


En film som får med ganska mycket och vill kanske för mycket istället för att göra en eller ett par saker riktigt bra. En del scener är klart bra och det hettar till då och då, men lite för blandad kompott överlag.



17) Styx (3/5) - Tyskland


Inledningsscenen fångar direkt ens intresse. Är sedan klart välgjord och välspelad ute på vattnet. Lite blandade känslor med filmens budskap och den blir något enformig där ute på segelbåten. Dock välgjord och med hög närvarokänsla.



Plats 16-9 - Bra på gränsen till mer

16) Alles ist gut / All Good (3/5) - Tyskland


En film som växer på en och som var bra när man såg den. Främst lite besviken på att den slutar lite tvärt och kunde skapat lite mer känslor. Känner mest att den kunde varit ännu bättre och starkare.



15) Der Unschuldige / The Innocent (3/5) - Schweiz


Kanske den film som var mest annorlunda och där det hände en hel del. En film som jag gillade och som växer, även om något liksom saknas för att allt ska hamna på plats.



14) Happy New Year, Colin Burstead (+3/5) - Storbritannien


Gillade den till stora delar där man fick sig en del skratt och med dramatik som byggdes på. Kände dock att filmen tappade eller stannade av under slutet. Men helheten är ändå bra.



13) Lemonade (+3/5) - Rumänien


Första filmen som sågs på festivalen och bjöd på exakt vad som förväntades. Ett klart bra festivaldrama som skapar känslor och håller uppe intresset.



12) The Truk (+3/5) - Frankrike


En realistisk inblick i en f.d. kåkfarare som kommer ut och behöver snabba pengar. Baserad på en dokumentär av samma regissör. Ett plus var F2F med regissören och huvudrollsinnehavaren som blev en höjdpunkt under festivalen.



11) The Old Man & the Gun (+3/5) - USA


Hade väl hoppats på ännu lite mer av den här filmen. Men till stor del är det en mysig old school-film med en klockren Robert Redford på äldre dar. Fanns mer att hämta här när man får se hur mycket som inte togs med i filmen.



10) Piercing (+3/5) - USA


En film som kan kräva en omtitt då det fanns en hel del att gilla med den, men där det inte klickade helt. En Tarantino-light kallar jag det för. Främst ett kammarspel. Som om Patrick Bateman funnit sin match.



9) Todos lo saben / Everybody Knows (+3/5) - Spanien


Något osäker på denna på förhand, men visar sig bli ett trevligt drama-mysterium. En hel del hemligheter och vändningar som gör det till en trevlig filmstund. Hade kunnat ta det ett steg längre för att bli riktigt bra.



Plats 8-1 - Klart bra till mycket bra

8) Jonathan (-4/5) - USA


Gillade detta lilla sci-fi/mysterium som påminde om Enemy med Jake Gyllenhaal i upplägget, men som visar sig ha något annat att bjuda på.



7) The Favourite (-4/5) - Storbritannien


Sista filmen på årets festival visade sig vara en rolig historia med gott om intriger i ett triangeldrama runt engelska drottningen. Tappar en del längre in vilket är synd, men trots allt en underhållande, välspelad och välgjord film.



6) Shoplifters (-4/5) - Japan


Sett en del av Koreeda och gillar uppenbarligen hans stil. Det är mysigt, småroligt men även gripande. Kanske att filmen blir något för allvarlig under avslutningen.



5) In den Gängen / In the Aisles (-4/5) - Tyskland


Mysig, men även dramatisk film med hjärtat på rätt plats. En sån där film där man lär känna flera karaktärer, fattar tycke för de man följer och hoppas på det bästa.



4) Prospect (-4/5) - Kanada


Trevligaste överraskningen kan man nog säga, trots att man hoppades på en trevlig liten sci-fi. Visar sig bli mer spännande än väntat och bjuder på en hel del med små medel. En liten pärla helt enkelt.



3) El ángel (-4/5) - Argentina


Denna verklighetsbaserade historia lyckas engagera och dra in en i huvudpersonens resa som börjar med inbrott och slutar med att han blir en av Argentinas mest ökända seriemördare.



2) Let Me Fall (4/5) - Island


En mycket stark och bra isländsk motsvarighet till tyska drogklassikern Christiane F. Det må inte vara en film man längtar efter att se om, men det är en klart bra film som väcker känslor.



1) Beautiful Boy (4/5) - USA


Påminner en hel del om Oscarsvinnande klassikern Ordinary People. Ett familjedrama i grunden där drogerna splittrar familjen, men där kärleken och far-son relationen förblir stark. En käftsmäll, men samtidigt vackert.


2 kommentarer:

  1. Kul att läsa din sammanfattning!

    Jag har sett hälften så många. Min sammanfattning kommer på söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ganska nöjd med festivalen trots att det på förhand kändes osäkert med flera av filmerna. Åtminstone tio av filmerna var klart bra och ytterligare ett dussintal som man är nöjd att ha sett. Även de övriga är jag för det mesta glad att ha sett, även om de borde varit bättre ;)

      Ok, ser fram emot söndag.

      Radera