onsdag 21 november 2018

The FavouriteTitel: The Favourite
Genre: Drama/Komedi
Land: Storbritannien/Irland/USA
År: 2018
Regi: Yorgos Lanthimos
I rollerna: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult

Handling: Historien utspelar sig i England under tidigt 1700-tal där drottningen Anne styr med stor hjälp av sin nära väninna Sarah. När den charmerande Abigail blir ny tjänare på slottet uppstår en bitter rivalitet mellan henne och Sarah - om vem som är drottningens favorit.

Omdöme: Efter Yorgos Lanthimos tidigare filmer Dogtooth (2009), The Lobster (2015) och The Killing of a Sacred Deer (2017) hade man en ganska bra uppfattning om regissörens stil. Därför blev det föga förvånande att denna skulle visa sig ha samma mörka sinne för humor.I detta kostymdrama blir det ett klassiskt triangeldrama. Det är 1700-tal och drottning Anne (Olivia Colman) styr England med hjälp av sina närmaste hjälpredor. Hennes personliga lycka och hälsa har hon tjänstefolket till. Hennes favorit och högra hand är Lady Sarah av Marlborough (Rachel Weisz). Hon har virat Anne runt sitt lillfinger, även om Anne oftast får som hon vill ändå. Men när Lady Sarahs kusin Abigail Hill (Emma Stone) anländer, rör hon om i relationen - och det rejält. Hon tänker göra allt, precis allt för att bli drottning Annes favorit.Något som tidigt står klart är att detta är ett fint filmat och fångat kostymdrama. Tagningarna i de långa korridorerna, inte minst med endast de levande ljusen tända är en fröjd att skåda. Det är dock inte ett klassiskt kostymdrama där alla är stela och fina. Nej, här bjuds det på mycket humor där det svärs, luras och förförs till höger och vänster.Det tar inte alls lång tid för en att komma in i jargongen och trion Olivia Colman, Emma Stone och Rachel Weisz har bra karaktärer att jobba med. Frågan är om inte Olivia Colman är skönast och roligast i rollen som drottning Anne. Hennes karaktärs torra humor levereras perfekt av Colman som får en att skratta gång på gång.En favoritfilm i genren kostymdrama med intriger är annars Dangerous Liaisons (1988). Denna film har en bit kvar till den i mitt tycke. Nu ska man inte jämföra dessa två, men något som en riktigt bra film ska göra är att underhålla och vara bra rakt igenom. Här tycker jag filmen tappar en del under sista tredjedelen. Den blir något allvarligare och när humorn då uteblir saknar man något annat som tar över. Det känns därför lite svårt att betygsätta då det nog som helhet är en svag fyra. Men det är svårt att inte ta med sig känslan av att den tappar ungefär i samband med att Lady Sarah och Abigail bytt platser med varandra. En rolig, välgjord, välspelad och underhållande film är det allt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.2

---

Om visningen: Relativt tidigt framme på Skandia med min vän för denna sista visning på årets festival. Redan bildats en kö som sträcker sig till ytterdörrarna. Efter en stund går vi och ställer oss på andra sidan då det även står några på den sidan och det alltid släpps in på båda sidorna när det är så mycket folk. Mycket riktigt säger snart den ansvariga volontären till alla att de kommer släppa in på båda sidorna.

Givetvis blir köandet extra långt då insläppet är försenat. Det blir till slut en kvart försenat, vilket alltid känns drygt när man varit på plats i god tid. Men det är väl priset man får betala för att få bra platser.

När det så är dags för insläpp har jag förberett mig. Har nämligen köpt denna biljett i efterhand och misstänker att det kan komma att strula med mitt kort. Det har det nämligen gjort tidigare med biljetter köpta i efterhand och vill nu inte vara med om strul vid insläppet. När kortet scannas visar det givetvis rött. Som tur är har jag som backup tagit fram min köpbekräftelse på mobilen som jag visar upp istället och säger att jag misstänkte att det skulle strula. Hon tittar på mobilen, ler och säger perfekt och släpper in mig - skönt.

Vi får bra platser på raden vi vill ha på denna visning som är fullsatt och alltså femton minuter försenad. Vi informeras även om att de har "spanare" på balkongen som ska se till att ingen tar bilder, spelar in bild eller ljud från filmen då de uppenbarligen inte vill att material ska läcka. Så under hela filmen sitter det åtminstone två personer uppe på balkongen och spejar ner på oss.

Efter knappt en timme in i filmen byter plötsligt paret som sitter bredvid min vän plats med varandra. Själv tror jag att det är för att kvinnan som satt längre bort hade skymd sikt av någon lång framför henne och därför nu byter plats med sin man som är längre. Men efter ytterligare kanske en halvtimme utbryter plötsligt ett samtal mellan mannen och kvinnan som sitter bredvid honom (där hans fru tidigare satt och alltså inte ville sitta längre). Mitt under filmen pratar de högt med varandra där jag hör mannen säga till kvinnan att gå ut om hon ska fortsätta. Givetvis försöker man se vad det är som händer och folk runt omkring vänder sig om och tittar på de två som tjafsar. Själv missar jag lite av vad som händer i filmen p.g.a. detta, vilket givetvis är störande.

Efter filmen när kvinnan som tjafsade med paret bredvid oss ställer sig upp för att gå, börjar hon säga saker till dem och i synnerhet mannen som sa åt henne att gå ut under filmens gång. Hon säger saker på ett främmande språk och är uppenbart aggressiv. Hon vägrar lämna salongen och fortsätter stirra på de två som lugnt sitter kvar och tittar på eftertexterna. Den uppjagade kvinnan går sen efter sin man som varit lugn hela tiden. Hon verkar försöka få honom att hjälpa henne eller liknande. Han är dock inte intresserad av hennes gräl med paret då han inte hade med saken att göra. Till slut lämnar de salongen.

Min vän frågar sen paret vad det var som egentligen hände. Det visar sig att kvinnan tog fram sin mobil hela tiden och störde. Och trots att de sa åt henne så fortsatte hon. Därför bytte kvinnan och mannen bredvid oss plats efter halva filmen. När hon sen fortsatte blev mannen irriterad och sa åt henne att gå ut om hon ska fortsätta förstöra filmen. Kvinnan som störde med sin mobil förstod uppenbarligen inte (eller så brydde hon sig snarare inte). Väldigt synd när folk uppför sig utan respekt och hänsyn. Tyvärr händer sådana saker främst från ovana festivalbesökare på dessa lite större filmer som lockar "folk från gatan".

2 kommentarer:

 1. Det är ett sablans otyg det där med att sitta och lysa med mobilen under visningen. En av många störmoment som inte skedde förr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det är mer störande än vad folk verkar förstå. Att folk inte visar mer hänsyn och respekt gentemot andra är tyvärr inte så förvånande i dagens samhälle.

   Undrar också hur många gånger man går på bio där man hör mobiler tappas på marken. Det händer i princip varje visning för att folk har den på benet eller armstödet. Den ska vara undanstoppad under visningen ;)

   I det här fallet såg jag inte mobilen lysa eller liknande, men det blev alltså rejält irriterat mitt under visningen...

   Radera