fredag 16 november 2018

The LoadTitel: Teret / The Load
Genre: Drama
Land: Serbien/Frankrike/Kroatien/Iran/Qatar
År: 2018
Regi: Ognjen Glavonic
I rollerna: Leon Lucev, Pavle Cemerikic, Tamara Krcunovic, Ivan Lucev

Handling: Under slutfasen av kriget i Jugoslavien – när NATO tagit beslutet att bomba regimen – får lastbilsföraren Vlada i uppdrag att köra en hemlig last genom ett farligt område utan att låta sig stoppas på vägen.

Omdöme: Det är upplagt för nerv och spänning i denna serbiska film. Upplägget är som sådant att Vlada (Leon Lucev) mitt under NATO:s bombande av Jugoslavien ska köra en lastbil från en liten stad genom bergen till Belgrad. Lasten är hemlig, den ska han inte bry sig om. Han ska bara se till att hålla låg profil och ta sig fram till slutdestinationen på utsatt tid.Visst funderade man lite på William Friedkins halvklassiker Sorcerer (1977) eller varför inte dess franska original Le salaire de la peur / Wages of Fear (1953). Där ska två lastbilar fulla med den högexplosiva lasten nitroglycerin ta sig genom den sydamerikanska djungeln. Här blir det något liknande - eller inte alls. Det är nämligen inte någon direkt spännande historia man får ta del av, även om det kunde blivit det.Det är en lågmäld film som berättas i ett långsamt tempo. Trots detta finner man det inte direkt tråkigt utan man anar att något kan hända, att det kan bli riktigt nervigt det här. Vad är det i lasten? Vad är det för ljud vi och Vlada hör? Varför är det så hemligt? Ja, vi får svar på det mesta till slut. Svar som är effektiva och sättet vi får dessa svar på funkar.Vad som inte riktigt funkar är att det hela kunde varit så mycket starkare och mer spännande. Man sitter och väntar på att vändpunkten ska komma, men det sker aldrig. En intressant detalj är att filmens trailer bjuder på stämningsmusik som berättar att detta blir en thriller, eller åtminstone en historia som ökar pulsen. Filmen har ingen musik, förutom något liveuppträdande och bandspelaren. Nu säger jag inte att den stämningsfulla musiken från trailern avsevärt hade höjt, men avsaknaden gör att man känner sig lite lurad (av trailern). Speciellt som det inte riktigt leder någonvart. Det gör det förvisso då man får svaren man vill ha, men på sätt och vis känns det som att man inte berättat hela historien, och det lämnar en något frustrerad.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

---

Om visningen: Anländer något sent till Sture där filmen ska visas på salong 3 på övervåningen. Till min förskräckelse ser jag att insläppet påbörjats. Mycket riktigt är de bästa platserna tagna och man får göra det bästa av situationen.

Just det, stackaren framför mig i kön blir inte insläppt då det lyser rött när hans kort scannas. Han säger att han precis köpte biljetten nere i kassan. Volontären testar en gång till med samma resultat och ber honom gå tillbaka ner till kassan, vilket han gör. Skulle själv inte acceptera detta efter att ha varit med om exakt sånt här strul flera gånger...

Salongen som tar runt 50 platser blir ganska välfylld till slut. Efter reklamen och när volontären pratat klart är det dags för film. Men nej, av någon anledning tar det väldigt lång tid att få igång filmen, trots att filmen är redo att starta på utsatt tid. Vi sitter till slut i sju-åtta minuter innan de äntligen släcker och sätter igång filmen. Normalt sett hade det inte gjort så jättemycket, men när det är en salong med minimalt med benutrymme vill man gärna sitta så lite som möjligt. Varje minut blir viktig ;)

Det blir till slut ändå ok med platsen då ingen sitter direkt bredvid mig. Det är som sagt minimalt (obefintligt) med benutrymme, speciellt på den raden jag sitter på. Eftersom det är fritt på båda mina sidor, kan jag tack och lov vrida på mig en del under filmens gång och sträcka lite på benen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar