fredag 14 december 2018

A Simple FavorTitel: A Simple Favor
Genre: Komedi/Mysterium/Thriller
Land: USA/Kanada
År: 2018
Regi: Paul Feig
I rollerna: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding, Rupert Friend

Handling: En ensamstående mamma och vloggare i en småstad får en ny bästa väninna. Men när väninnan försvinner, gräver hon själv i mysteriet.

Omdöme: Stephanie (Anna Kendrick) och Emily (Blake Lively) är varandras motpoler. Stephanie är en ensamstående hemmamamma och videobloggare medan Emily är gift och gör karriär. De har även helt olika personligheter där Stephanie är den hjälpsamma och trevliga medan Emily är hård, kall och inte särskilt vänlig. Men de har en sak gemensamt och det är deras söner som går i samma klass.Efter att Stephanie och Emily börjar umgås blir de snabbt bästa vänner. Frågan är dock om Emily inte utnyttjar den godhjärtade och smått naiva Stephanie. Ibland ber hon nämligen om en liten tjänst som innebär att Stephanie hämtar hennes son och tar hand om honom ett par timmar. Men när Emily plötsligt försvinner och inte går att få tag i på ett par dagar, får Stephanie vända sig till Emilys make Sean (Henry Golding) som är vid sin mors sjuksäng i London. Det är nu mysteriet tätnar och Stephanie börjar gräva i vem Emily egentligen är och vad som kan ha hänt henne.Paul Feig gjorde komedierna Bridesmaids (2011) och Spy (2015), och även om denna också har gott om humor så är det även ett mysterium och en thriller. En film som faktiskt hittar en bra ton direkt från början och blir småtrevlig och även ganska rolig där man känner av allvaret runt hörnet.Anna Kendrick som Stephanie blir den som drar det tyngsta lasset och gör sin roll bäst. Man känner tidigt att hennes naiva och trevliga yttre kan vara lite spel för galleriet. Eller så är Stephanie bara sådan för att hon desperat vill ha en vän i Emily. När så mysteriet tätnar och utvecklar sig går tankarna en del till Gone Girl (2014). Det intressanta är dessutom att dessa relativt likartade filmer (historier) bygger på böcker skrivna av kvinnor. I båda fallen funkar det inte heller fullt ut.Personligen känns det som filmen funkar relativt bra under en bit över halva filmen. Man har lite småroligt med humorn och mysteriet funkar även det bra så länge det hålls på avstånd när Stephanie och Sean kommer varandra närmare. Men i och med att Stephanie ger sig ut på vägarna och nystar i mysteriet, tappar filmen sakta men säkert. Under sista halvtimmen när man sedan bjuds på en del vändningar fram och tillbaka och vi närmar oss den stundande upplösningen, har filmen förlorat lite av den charm den ändå hade. Sammanfattningsvis kan man säga att runt två tredjedelar funkar bra och är småtrevliga, men man lyckas inte höja det hela, snarare tvärtom. Den starka trean blir därför en trea på grund av detta.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Jo men denna var ju helfestlig. Skön känsla i filmen Kanske lite komedi-thriller som från 90-talet? Jag gillar verkligen Anna Kendrick också. Hon har blivit något av en favorit. Gav den 4/5:

  https://fripp21.blogspot.com/2018/09/a-simple-favor-2018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag var nyfiken på denna efter att ha sett trailern på bio under sommaren. Den lättsamma sidan lockade inte lika mycket som mysteriet. Men i filmen blev det nästan tvärtom. Humorn funkade ganska bra under första halvan och filmen tappade en del när mysteriet klarnade under senare delen av filmen.

   Som jag var inne på låg filmen på en stark trea och kunde blivit mer, men landade på en trea efter den inte helt tillfredsställande sista halvtimmen/trekvarten.

   Radera
  2. Jo, jag håller med om att filmen är svagare under den sista halvtimmen vilket är trist. Men jag tar med mig den första dryga timmen... :-)

   Radera