lördag 15 december 2018

First ManTitel: First Man
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA/Japan
År: 2018
Regi: Damien Chazelle
I rollerna: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Christopher Abbott, Ciarán Hinds

Handling: Historien om astronauten Neil Armstrong och den legendariska rymdresa som gjorde honom till den första människan som satte sin fot på månen, den 20 juli 1969.

Omdöme: I Damien Chazelles tidigare filmer Whiplash (2014) och La La Land (2016) var musiken en framstående aspekt. Här är det istället den verklighetsbaserade historien om astronauten Neil Armstrong som är den viktigaste delen. En historia som man försökt berätta på ett verklighetstroget sätt utan att försöka exploatera för mycket.Historien följer Neil Armstrong (Ryan Gosling) under i princip hela 1960-talet. Han är en duktig pilot och ingenjör som blir rekryterad till NASA och Gemini-projektet. Men det tär på familjelivet och äktenskapet med frun Janet (Claire Foy). Neil hamnar alltmer i sin egen lilla värld ju djupare inblandad han blir i uppdraget hos NASA. Inte gör det saken bättre att parets ena barn går bort i ung ålder.Delvis känns filmen mer åt The Right Stuff (1983) än att bara handla om rymden. Men visst finns de elementen här också, inte minst under filmens sista halvtimme då Apollo-projektet når sitt klimax. Det är också en film som inte känns som den försöker vara så pampig som man skulle kunna tro att en sån här film nästan per automatik är. Istället är det ett intimt porträtt av Neil Armstrong.Man känner att Ryan Gosling underspelar rollen där Neil Armstrong hela tiden verkar behålla kylan och vara lite egen. Man skulle nästan vilja se honom få något utbrott eller visa lite mer känslor. Men å andra sidan visar man alltså upp Neil Armstrong som en väldigt målmedveten man som inte lät något komma i hans väg. Inte alltid den enklaste eller mest sympatiska människan att leva med eller förstå, men en du ville ha vid din sida när ditt liv hängde på det.Frågan är om filmen går hem hos alla då den alltså är ganska kompromisslös vad gäller att hela tiden behålla trovärdigheten på alla områden och i detaljerna. Även om filmen inte känns perfekt eller må ha så hög omtittsfaktor, så är det Damien Chazelles bästa film så här långt. Alla bitar finns här för att göra detta till en riktigt bra film och det lyckas man också med. Kanske inte en toppfilm, men en utan några direkta svagheter. En klassproduktion där hantverket, inklusive foto och musik lyser starkast och överglänser prestationerna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Jag håller med att detta är en mycket stark film. Jag såg den på bio på en närmast perfekt visning och det känslomässiga nedslaget i mig var tungt. Tror att den gör sig bäst på gigantisk duk med svinstora högtalare runt omkring en. Scenen när den första mannen klev ner på månens yta och de obemärkt bytte från vanlig kamera till IMAX var mäktig. Från det lilla inneslutna i The Eagle till den öppna rymden över månens yta... Jag ger den 5/5 och kommer se om den med glädje inom kort...

  Mina tankar:
  https://fripp21.blogspot.com/2018/10/first-man-2018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att den hade en sådan effekt på dig. Den var mäktig på ett ganska så nedtonat sätt. Långt ifrån så pampigt och storslaget som en sån här film hade kunnat vara.

   Tror filmen hade kunnat bli ännu mäktigare om man sett den i IMAX och vara "där". Genomgående mycket bra produktion är det allt.

   Radera