lördag 1 december 2018

HalloweenTitel: Halloween
Genre: Skräck
Land: USA
År: 2018
Regi: David Gordon Green
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton

Handling: För en sista gång konfronteras Laurie Strode med den maskerade figuren Michael Myers som jagat henne sedan hon med nöd och näppe undkom honom under Halloweennatten för 40 år sedan.

Omdöme: 40 år har gått sedan Halloween (1978). Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) har inte glömt. Nej, hon har väntat på sin chans att åter möta Michael Myers som suttit inspärrad sedan dess. När han förflyttas och lyckas fly, sätter han en hel stad i skräck. För Lauries del blir det inte bara personligt utan hon måste också försöka skydda sin dotter Karen (Judy Greer) och dotterdotter Allyson (Andi Matichak).Det känns till stor del som filmen har två ansikten. För å ena sidan känns dagscenerna, de vardagliga scenerna liksom TV-aktiga. Den rätta känslan infinner sig inte och den varan är det gott om inledningsvis. Å andra sidan är kvällsscenerna bättre och det är här filmen blir till belåtenhet. Det blir även kul när Laurie uppvisas som allt annat än ett offer som är livrädd och väntar in sitt öde. Nej, istället har hon förberett sig för en konfrontation med Michael. Det ger det hela en annan twist.Filmens starkaste sida ligger utan tvekan i när Michael Myers har rymt och börjar döda. Han får tag i sin kära mask och terroriserar det lilla samhället. Ett litet samhälle som verkar rejält tafatta med informationen och säkerheten när de vet att vår vän Michael Myers rymt och dödat folk både nu och tidigare. Alla verkar fortsätta med sina liv som vanligt. Det är trots allt Halloween, men polisfrånvaron är noterbar. Michael har inga problem att glida in i stan och ta sig runt till sina offer.Detta är en ok film som alltså uppvisar två sidor. De lugna och vardagliga scenerna borde man lagt ner mer tid på att göra bättre. Det blir lite för många transportsträckor som det är nu. De mörka scenerna, attackerna och dödsscenerna från Michael Myers sida är på det stora hela bra. De kunde varit ännu grymmare på sina håll, men främst saknar jag den ihärdiga psykiska terrorn. Här hade man kunnat vrida upp det hela och få en intensivare upplevelse. Som det är nu dyker det upp för en stund, men man låter en hämta andan lite för mycket. Ok som helhet efter en minst sagt trevande inledning.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

6 kommentarer:

 1. Ser ut att vi hamnade på ungefär samma betyg. Är nyfiken på hur bra den är vid repeat viewings, eftersom jag sett alla andra i serien så många gånger. Hoppas den inte tappar för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv endast sett originalet flera gånger. Sen har tvåan och H20 setts en gång vardera, men det är nog allt. Originalet ser jag dock gärna om fler gånger ;)

   Tycker det fanns lägen i filmen där man inte tog tillvara på tillfället att göra det hela mer skrämmande och intensivare. Tror det var en miss...

   Radera
 2. Oj, men ta en titt på de andra uppföljarna med, även om du inte gillar slashers så mycket. Del 3 tror jag kan vara något för dig.

  Här är min recension av nya Halloween, för övrigt:

  http://pappaalskarfilm.blogg.se/2018/october/halloween-2018-2.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inget emot slashers, men kan föredra att se olika filmer i genren istället för en hel filmserie då det lätt blir upprepande och sämre. Men när jag väl känner för lite mer så ska jag försöka ta mig en titt på några av uppföljarna.

   Radera
  2. Med 1, 2 och H20 har du prickat in dom som är sevärda. Resten är skräp tyvärr.
   / LJH H

   Radera
  3. Haha, ok bra att veta ;) Men ibland kan det vara kul att dra på en mindre bra slasher ändå. Vissa gånger är de inte så tokiga, om man är upplagd för det.

   Radera