onsdag 12 december 2018

King KongTitel: King Kong
Genre: Äventyr/Skräck
Land: USA
År: 1976
Regi: John Guillermin
I rollerna: Jeff Bridges, Charles Grodin, Jessica Lange, Ed Lauter

Handling: Under en seglats till Polynesien upptäcker Fred Wilson en fripassagerare som talar om ett monster som lever på Crane Island. Senare på resan blir Dwan, en skeppsbruten tjej, räddad och förd ombord. Båten fortsätter till Crane Island, där Dwan kidnappas. Infödingarna för henne till King Kong, en jättelik gorilla som med detsamma förälskar sig i henne.

Omdöme: När det stod klart att filmen var regisserad av John Guillermin som några år tidigare gjorde trevliga katastroffilmen The Towering Inferno (1974), var jag såld. Men under förtexterna blir det bättre än så. Manuset står Lorenzo Semple Jr. för som skrev Pretty Poison (1968), Papillon (1973), The Parallax View (1974), Three Days of the Condor (1975) och även den inofficiella Bond-filmen Never Say Never Again (1983). Och på tal om Bond blev jag än mer nyfiken när tonerna som hörs inledningsvis påminner om Bond och mycket riktigt visar sig tillhöra favoriten John Barry. Äventyret kan börja!Jeff Bridges, färsk från sin Oscarsnominering för Thunderbolt and Lightfoot (1974), axlar rollen som den långhårige och skäggige paleontologen Jack Prescott. Jessica Lange, i sin filmdebut, spelar den tvättäkta blondinen Dwan som blir King Kongs kärleksintresse. Humorn, ja den står Charles Grodin för i rollen som Fred Wilson som letar efter olja men får nöja sig med King Kong som tröstpris.Det blir på många sätt ett klassiskt äventyr kombinerat med monsterfilm när våra vänner på fartyget, ledda av kapten Ross (John Randolph) som känns som tagen ur TV-serien "Love Boat", utforskar en gömd liten ö. En ö som tros vara obebodd och ha en stor mängd olja. Jack verkar dock veta mer än de övriga och är förberedd för den stora håriga typen de kommer stöta på. När Dwan blir fångad av King Kong blir det en expedition för att både försöka rädda henne och fånga Kong.Det är en film som faktiskt funkar fint som underhållning, och inte minst blir John Barrys musik härlig att njuta av. Musik som skapar Bond-stämning i ett monsteräventyr, jo man tackar. Vet inte hur många gånger det nämnts tidigare, men en film med bra musik kan aldrig vara usel. Riktigt bra musik som här höjer per automatik upplevelsen. Nu gör filmen en hel del rätt ändå tack vare John Guillermin stabila regi. Det må inte vara The Towering Inferno (1974) klass på det hela, men fortfarande välgjort. Visst är en del effekter med Kong lite så där, men hade förväntat mig något klart svagare. För det mesta känns det passande.Den största höjdpunkten vid sidan om den njutbara musiken av John Barry visar sig bli Charles Grodin som är härligt sarkastisk filmen igenom. Hans Wilson är girig och självgod, och han spelar rollen på ett riktigt roligt sätt. Det känns även som Kong: Skull Island (2017) tagit en hel del härifrån där på ön. Prov på att man nog inte gjorde en så tokig film här trots allt...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Håller med om allt, även om mitt betyg blev aningen högre :) Grodin är verkligen klockren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag läste din text efter att ha sett den och vi är överens om det mesta. Bara betyget som skiljer sig "en aning", men jag kan förstå om det blivit en favorit ;)

      Radera