måndag 24 december 2018

Les aventures de Rabbi JacobTitel: Les aventures de Rabbi Jacob / The Mad Adventures of Rabbi Jacob / Rabbin är värst / Fan ta' bofinken
Genre: Komedi/Äventyr/Kriminalare
Land: Frankrike/Italien
År: 1973
Regi: Gérard Oury
I rollerna: Louis de Funès, Claude Giraud, Suzy Delair, Miou-Miou

Handling: En rabiat direktör förväxlas med en amerikansk rabbin på besök hos släktingar i Frankrike. Mer trubbel uppstår när direktören hamnar i en terroristhärva och får polisen på halsen.

Omdöme: När man känner för lite klassisk fransk komedi är det sällan fel med den än idag älskade Louis de Funès. Hans filmer är inte bara älskade i Frankrike utan i stora delar av Europa, även om de för det mesta dubbats. Denna film får en att tänka lite på Sacha Baron Cohen med tanke på att det drivs med i princip alla - araber, judar, svarta och så självklart fransmännen med Louis de Funès själv i spetsen.Louis de Funès spelar direktören Victor Pivert vars dotter ska gifta sig. På väg till bröllopet händer dock en hel del när han hamnar i trubbel. Det gör att han får arabiska terrorister efter sig vilket i sin tur leder till att polisen blir inblandad. Det är då han tvingas utge sig för att vara en rabbin och hamnar i det judiska samhället där han förvisso kan gömma sig, men inte hålla en låg profil.Klassisk screwball-komedi är vad man får. En sådan komedi som bjuder på en hel del skratt så man nästan börjar gråta. Och det är inte bara skämten som går hem utan även det sanslösa modet som inte är menat som roligt, men blir det. Det är sånt man inte kan återskapa idag även om man försökte.Filmen vore inte vad den är utan Louis de Funès som verkligen visar att han var lite av ett komiskt geni. Hans gester och stressade agerande blir en fröjd att se. En höjdpunkt är när han ska förklara att han heter Pivert som betyder hackspett. Hans läten låter som en anka i kombination med en hackspett som hackar med sin näbb. Sanslöst roligt och det finns ett par sådana scener där man brister ut i skratt och måste spola tillbaka för att det bara är för roligt.Vad som är lite synd är att filmen inte riktigt lyckas vara lika bra rakt igenom. Den är väldigt fartfylld så det händer en hel del. Men när han hamnar i det judiska samhället blir det kanske lite för utdraget. Det är fortfarande småroligt, men inte på samma sätt som det varit under stora delar av filmen innan dess. Allt som allt är det dock en klart underhållande och rolig film som gör en sugen på mer Louis de Funès. Filmen blev för övrigt nominerad till en Golden Globe som bästa utländska film när det begav sig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar