söndag 9 december 2018

MaroonedTitel: Marooned / Förlista i rymden
Genre: Drama/Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 1969
Regi: John Sturges
I rollerna: Gregory Peck, Richard Crenna, Gene Hackman, James Franciscus

Handling: En rymdkapsel får problem när den ligger i omloppsbana runt Jorden. Den kan inte komma ur sin kurs och komma tillbaka till Jorden. Deras enda chans är att räddningsexpeditionen lyckas sändas i tid...

Omdöme: Precis som 2001: A Space Odyssey (1968) gjorde året innan, vann denna rymdfilm en Oscar för bästa visuella effekter. Nu är varken filmen eller effekterna på samma nivå, men det är ändå kul att se en rymdfilm från den här tiden. Och så pjåkig är den inte heller.En raket har skjutits upp i rymden med de tre astronauterna Jim Pruett (Richard Crenna), Buzz Lloyd (Gene Hackman) och Clayton Stone (James Franciscus). Jim, Buzz och Stoney har efter fem månader uppe i rymden fullföljt sitt uppdrag och är redo att komma tillbaka till Jorden. Men något går fel och de är fast. Då deras syre inte kommer räcka tillräckligt länge är en räddningsexpedition i princip utesluten. Men det är deras enda hopp. En hel nation håller andan när presidenten ger ordern att få upp räddningsexpeditionen, kosta vad det kosta vill.Man kan säga att detta är som en föregångare till Apollo 13 (1995). Lugnt och metodiskt följer vi astronauterna uppe i rymdkapseln och männen nere på Jorden som frenetiskt jobbar på en lösning. De leds av Charles Keith (Gregory Peck, som är perfekt för rollen) som har den tuffa uppgiften att försöka behålla lugnet och kylan när krisen är ett faktum och tiden är knapp.Det är en trovärdig inblick i operationen, vilket även blir lite av filmens svaghet. Man känner nämligen att man gärna vill visa för mycket istället för att korta ner det hela en aning. När själva räddningsuppdraget ska få grönt ljus samtidigt som en jättestorm är på väg blir det allt nervigt. Denna del lyckas bra. Ja, det är egentligen inget fel på filmen varken före eller efter denna del. Men efter detta, under filmens sista tredjedel ungefär så blir det något för utdraget och det tappar filmen på en del.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

  1. Jo 135 minuter kan vara i längsat laget, men det är en rymdfilm så räkna in mig som intresserad i alla fall. Jag gillar Apollo 13 skarpt. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är själv lite svag för rymdfilm så denna var småmysig trots allt. Lite långdragen blir den, men Peck, Hackman och Crenna kan man spendera en stund med.

      Radera