lördag 8 december 2018

Murder by DecreeTitel: Murder by Decree / En studie i skräck
Genre: Mysterium/Thriller
Land: Storbritannien/Kanada
År: 1979
Regi: Bob Clark
I rollerna: Christopher Plummer, James Mason, David Hemmings, Donald Sutherland

Handling: Sherlock Holmes utreder Londons mest ökända fall, Jack the Ripper. Snart upptäcker han att seriemördaren har högt uppsatta vänner.

Omdöme: Man kan väl inte påstå att Sherlock Holmes och hela tidsperioden runt 1800-talets Storbritannien är särskilt lockande. Det är typiskt brittiskt väder med kyla, dimma och regn och rusk. I detta fall har man regi av nordamerikanen Bob Clark som ett par år tidigare gjorde den klassiska kanadensiska julskräckisen Black Christmas (1974). Här har han kul nog en rad kanadensare med i rollistan, inte minst Christopher Plummer, Donald Sutherland, Susan Clark och Geneviève Bujold.Sherlock Holmes (Christopher Plummer) och hans nära vän och partner Dr. Watson (James Mason) löser mysterier ihop. Så när Jack the Ripper börjar lämna uppskurna kvinnokroppar efter sig, har de svårt att hålla sig undan. Polisen ber dem inte om hjälp, men ett par radikala tar kontakt och så är Holmes och Watson på fallet. De misstänker snart att de har att göra med en konspiration som leder till folk på högt uppsatta positioner i landet, något som gör att de och vittnen svävar i livsfara.Kombinationen Plummer/Mason funkar mycket bra och i mångt och mycket tycker jag de är själen och anledningen till varför det hela blir småtrevligt och småmysigt. Sen lyckas man ganska bra med Jack the Ripper-scenerna och annat ute på de dimmtäcka gatorna när Holmes och Watson är ute och letar vittnen och ledtrådar. Musiken i dessa lite mer mystiska och stämningsfulla scenerna är också bra.Filmen är dock något ojämn där själva konspirationsteorin Holmes och Watson luskar i aldrig riktigt bränner till som man hade önskat. Det funkar bäst när det hela är ett mysterium där de jagar ledtrådar och vittnen. Det blir sen inte särskilt spännande när det hela borde tas till nästa nivå. En bov i leken är även musiken som går från att ha varit passande stämningsfull till att bli för skrikig och göra det hela icke-spännande under de mer fartfyllda scenerna. Småmysig film överlag, men aldrig minnesvärd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Ahh, en film jag inte riktigt hade koll på. Tack för tipset. Kanske något för mellandagarna när man ligger i soffan och försöker smälta julmaten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah vad kul, och ja det kan man nog säga att den skulle passa som. En mellandagsfilm låter inte helt fel faktiskt ;)

      Radera