söndag 2 december 2018

Smilla's Sense of SnowTitel: Smilla's Sense of Snow / Fröken Smillas känsla för snö
Genre: Mysterium/Drama/Thriller/Sci-Fi
Land: Danmark/Tyskland/Sverige
År: 1997
Regi: Bille August
I rollerna: Julia Ormond, Gabriel Byrne, Richard Harris, Robert Loggia, Tom Wilkinson, Jim Broadbent, Vanessa Redgrave, Mario Adorf

Handling: I ett vintrigt Köpenhamn hittas en liten pojke död i snön. Hans granne och vän, den kompromisslösa glaciologen Smilla misstänker att pojken blivit mördad. Hennes egna undersökningar leder henne allt längre in i en konspiration som mycket väl kan betyda hennes död.

Omdöme: När filmen inleds och historien tar sin början på det istäckta Grönland där ett meteorliknande föremål skapar förödelse, får man genast inslag av sci-fi som kommer oväntat. Vi förflyttar oss sedan till Köpenhamn där snön ligger som ett täcke över staden. En 6-årig pojke ursprungligen från Grönland har fallit från taket på hyreshuset han bor i och är död. Hans granne och vän Smilla Jaspersen (Julia Ormond), som också föddes på Grönland tar dödsfallet hårt. Hon är inte alls övertygad om att pojken ramlat och misstänker mord, något polisen snabbt avfärdar då det endast finns fotspår efter pojken i snön på taket.Rikemansdottern Smilla är något av en ensamvarg. Någorlunda intelligent verkar hon vara, men problemfylld och allt annat än trevlig. När hennes (och den döda pojkens) granne (Gabriel Byrne), som endast är känd som mekanikern som aldrig går till jobbet, visar intresse för Smilla och vill hjälpa med hennes efterforskningar, är hon minst sagt otrevlig. Men kanske är han den enda hon kan lita på och få hjälp av när allt är sagt och gjort. Eller så är han lika farlig som det hon börjar gräva fram om pojkens dödsfall.Smilla Jaspersen kan ses som en motsvarighet till Lisbeth Salander. De är båda hårda och otrevliga på ytan, men även tuffa och ger sig inte så lätt. De är även rackare på att gräva fram smaskig information. Dessutom har de båda en svaghet för underlägsna män som de faller för. Då denna utspelar sig i Danmark och filmerna om Salander i Sverige, får man allt en dos av den skandinaviska noiren.Filmen har något som gör att mystiken finns där i princip hela filmen igenom. Det händer en del, vi får flera karaktärer inblandade (och flera kända ansikten) plus en konspirationshistoria mitt i allt. Däremot är genomförandet inte helt till belåtenhet. Det känns för utdraget och blir sällan direkt spännande som det borde ha blivit. Det finns dock något här som tilltalar mig. Ingredienserna är tillfredsställande, men resultatet borde blivit vassare. En medioker film som hade material och potential till något mer lyder summeringen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar