söndag 9 december 2018

The Domino PrincipleTitel: The Domino Principle / Biljett till helvetet
Genre: Thriller/Drama
Land: USA/Storbritannien/Mexiko
År: 1977
Regi: Stanley Kramer
I rollerna: Gene Hackman, Richard Widmark, Candice Bergen, Eli Wallach, Edward Albert, Mickey Rooney

Handling: Roy Tucker har suttit inspärrad på San Quentin sedan fem år tillbaka när den okände men inflytelserike Mr. Tagge får honom frisläppt - 15 år för tidigt. Priset han får betala för friheten är en ännu ej definierad tjänst. Ett par veckor senare i Mellanamerika blir han kontaktad på nytt. Det är dags att genomföra gentjänsten åt organisationen...

Omdöme: När man letar efter gammal hederlig konspirationsfilm från 70-talet då dessa filmer gjorde sig som bäst, är detta en titel som ofta dyker upp. De flesta filmerna av det här slaget brukar få bra kritik och de har man redan sett. Denna tillhör inte dessa då den fått relativt svag kritik, trots en mycket gedigen rollista ledd av favoriten Gene Hackman och i regi av den niofaldigt Oscarsnominerade Stanley Kramer, bl.a. för Judgment at Nuremberg (1961).Filmen bygger på en bok av Adam Kennedy och han har även skrivit filmens manus. Historien följer Vietnamveteranen Roy Tucker (Gene Hackman) som avtjänar ett fängelsestraff efter att ha blivit dömd för att ha dödat sin fru Ellies (Candice Bergen) ex-make. En organisation intresserar sig nu för Tucker som får besök i fängelset av Mr. Tagge (Richard Widmark) och hans kollega Ross Pine (Edward Albert). De lovar att få ut honom ur fängelset, bra betalt, eget hus och sin fru tillbaka mot att han utför en tjänst åt dem när de behöver det. Tucker är tveksam till det hela, men accepterar till slut.Det är en något långsam inledning på det hela. Tucker ses i fängelset där han delar cell med sin cellkamrat och numera vän Oscar Spiventa (Mickey Rooney) samtidigt som han träffar de två männen från organisationen som ska avgöra om de vill ha Tucker för uppdraget. Ett uppdrag som är hemlighetsfullt och där ingen verkar veta alla detaljer. De är nämligen anlitade av någon högre upp som styr det hela.En mystisk och hemlighetsfull organisation, jo man tackar. Det för givetvis tankarna till The Parallax View (1974), en favoritfilm i konspirationsgenren där en mystisk organisation granskas av en journalist. Här rekryteras alltså istället Tucker som får sig en rejäl tankeställare när uppdraget ska genomföras. Självklart blir det stört omöjligt att ta sig ur det hela när han väl accepterat, särskilt om han vill att hans nära och kära, och han själv, ska få leva.Det må inte vara en film som direkt tar det till nästa nivå och blir riktigt bra, men att den skulle vara dålig kan man inte heller säga. Den tar kanske lite tid på sig att komma igång, så om man förväntar sig en tät, spännande och fartfylld film kan man nog snabbt bli besviken. Men har man lite tålamod puttrar den på med den alltid sevärda Gene Hackman och där det blir bättre ju längre in man kommer när bilden klarnat lite grann. När uppdraget sätter igång blir det också en trevlig resa ända in i mål. En småtrevlig film om man gillar konspirationsthrillers och inte förväntar sig så mycket.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.7

2 kommentarer:

  1. Genren är inte an favorit men det kanske beror på att jag sett för lite från den... De jag såg under Decennier var jag lite besviken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske inte den första filmen man ser bland konspirationsfilmer, men inte alls pjåkig. Sen är rollistan tillräckligt bra för att filmen ska funka.

      Radera