tisdag 11 december 2018

Tropa de Elite 2Titel: Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro / Elite Squad: The Enemy Within
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: Brasilien
År: 2010
Regi: José Padilha
I rollerna: Wagner Moura, Irandhir Santos, André Ramiro, Milhem Cortaz

Handling: Rio de Janeiros största problem är inte längre knarkhandeln i favelorna, utan korruptionen som genomsyrar polisväsendet och som sträcker sig högt upp i Brasiliens maktväsende. Löjtnant Nascimento inser att detta problem inte kan lösas med våld, utan med politik. Hans fiender är inte längre gatans slödder, utan högt uppsatta tjänsteman som visar sig vara långt mycket farligare. När familjen distanserar sig från Nascimento och hans fiender finns bland hans egna så står han allt ensammare i kampen för rättvisa.

Omdöme: Den första filmen Tropa de Elite (2007) var en toppfilm som gav en realistisk och spännande inblick i hur den brasilianska insatsstyrkan kallad BOPE är i krig med de kriminella i Rio de Janeiro. Denna uppföljare skulle komma att bli den mest framgångsrika filmen någonsin i Brasilien och slog även rekordet som Avatar (2009) hade för antalet biobesökare.Löjtnant Nascimento (Wagner Moura), ansvarig för insatsstyrkan BOPE, blir efter ett uppmärksammat fall "omplacerad". Eftersom folket hyllar honom, kan inte politikerna sparka honom eller göra honom till syndabock. Istället får de ge honom en befordran och han får en högt uppsatt tjänst inom säkerhetstjänsten där han får ta hand om all avlyssning och övervakning i Rio de Janeiro. Detta gör att Nascimento kommer nära politikerna och upptäcker att de är farligare och inte minst mäktigare än drogkungarna på gatorna.Vad man var lite orolig för var att man skulle nöja sig med att rida på vågen efter den första filmens succé och göra något liknande utan en lika bra story. Istället tar man det till nästa nivå. Man går från kriget på gatorna till kriget inom politiken som når ner till gatorna. Korruptionen hamnar i fokus, men även familjen och att veta vem ens vänner är. För Nascimento märker ganska snart att det inte finns många han kan lita på. Och det är inte alltid de han trodde stod honom nära eller var fiender som visar sig vara det.Det är mycket dialog i filmen, mycket tack vare att Wagner Moura och hans Nascimento agerar berättarröst. Det är en hel del information som pumpas ut och det gäller att koncentrera sig redan från början. Eftersom det finns olika aktörer, olika myndigheter som blandar sig i, tar det ett tag innan bilden börjar klarna. Det blir inte rörigt, men man får alltså ta in och bearbeta en hel del information. Allt detta gör att det till slut blir en film med både djup och yta, en lyckad kombination helt enkelt.En intressant aspekt är att man tänker att det ju borde komma en tredje film i trilogin. Men i själva verket kan man säga att detta är den avslutande delen i trilogin. Regissören José Padilha gjorde nämligen Ônibus 174 (2002) som är en dokumentär som synar de kriminella och politiken bakom en busskapning. Men det är klart, man skulle inte tacka nej till en tredje och avslutande del i Tropa de Elite-serien. För dessa två filmer är riktigt bra. Skulle hamna bland mina favoritduologier.En sak som träffar en som ett knytnävsslag är vilken makt korrupta myndigheter kan ha. Hur de kan göra precis hur de vill och inte bryr sig om att avrätta folk till höger och vänster på öppen gata, även de egna. Och när det gått så långt att de boende i området inte bryr sig nämnvärt när det förekommer skottlossning precis i närheten, ja då vet man att det är ett förlorat slag. Detta är något filmen verkligen lyckas visa upp och få en att känna. Det blir liksom inte längre bara en film utan det speglar nog verkligheten närmare än vad man skulle vilja tro...

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

  1. Har varken sett denna eller första delen. Och hör dessa inte ihop med Guds stad också? Eller är det ettan det? Oklart! Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du två väldigt bra filmer att se fram emot. Vad gäller Guds stad så hör de inte ihop vad jag vet, förutom att de alla utspelar sig i Rio de Janeiro. Men här följer man de som försöker bekämpa brotten (men även själva skapar problem).

      Radera