tisdag 29 januari 2019

52 Directors - Luc BessonTopparna hos Luc Besson är obestridbara. En trio mycket starka, känslomässiga och stämningsfulla filmer som kom efter varandra. Därefter lämnade han till stor del "den verkliga världen" och hans filmer blev allt som oftast överdrivna. En smaksak så klart, men personligen har hans karaktärsdrivna och mer verklighetstrogna filmer alltid föredragits.

Även om topp tre var relativt given (tvåan och trean kan gott byta plats) och fyran likaså, så var det desto mer ovisst med femteplatsen. Ingen direkt given där det kan krävas omtittar på utmanarna för att säkerställa en topp fem.
Plats #5

Subway (1985)Christopher Lambert ränner runt i Paris tunnelbana innan han blev odödlig i Highlander. Småmysig och stilsäker.Plats #4

The Fifth Element (1997)Lekfull sci-fi/action med sevärda trion Bruce Willis, Milla Jovovich och Gary Oldman. Tappat sen den först sågs då den är lite "out there".Plats #3

Le grand bleu / The Big Blue (1988)Stämningsfullt, vackert och drömlikt med Eric Serras musik och den starka passionen och kärleken för havet och fridykning.Plats #2

Nikita (1990)Lika bra nu som då. Hökoktanig action varvat med en känslomässig berg och dal-bana för huvudkaraktären. Plus städaren, så klart.Plats #1

Léon (1994)Trion Gary Oldman, Natalie Portman och Jean Reno tillsammans med det finstämda actiondramat gör detta till en vinnare.

Totalt har 11 filmer setts av Luc Besson:

Le dernier combat (1983)
Subway (1985)
Le grand bleu / The Big Blue (1988)
Nikita (1990)
Léon (1994)
The Fifth Element (1997)
The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)
The Family (2013)
Lucy (2014)
Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)
Anna (2019)

Totalt snittbetyg på samtliga 11 filmer (av 5.00) = 3.00

Vilka fem filmer har Henke valt att fokusera på?

4 kommentarer:

 1. Vi har exakt samma fem på topplistan vilket visar något i alla fall. Jag gillar som det verkar de lite mer blödiga filmerna medan du gillar de hårdaste av hårda mer. Och så har vi Det stora blå mitt emellan. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ändå kul att vår rangordning skiljer sig så markant. Vissa filmer är man helt enkelt svagare för.

   Vad gäller The Fifth Element så gillade jag den starkt när den kom på bio. Men tycker inte den håller lika bra som hans tre bästa, i mitt tycke ;)

   Radera
 2. Här blir det svårt då jag anser Besson vara en riktigt klant till regissör. Jag kan faktiskt inte komma med en topp fem då han i mina ögon bara gjort en bra film som även den har brister. Hård? Kanske men jag klarar inte av hans barnsliga humor som kännetecknar hans filmer. Trots detta har jag sett elva(!!) av hans filmer. Min lista blir en bra film och fyra som är ok (knappt)
  1 Leon
  2 Nikita
  3 Det stora blå
  4 Joan of Arc
  5 Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag gillar några av hans filmer så vet jag vad du menar med hans humor. När jag senast såg Det femte elementet var humorn något som drog ner den ordentligt.

   Ingen favoritregissör då han tappat alldeles för mycket, men hans tre bästa filmer är allt bra.

   Radera