
Titel: Kursk
Genre: Drama/Action/Thriller
Land: Belgien/Luxemburg
År: 2018
Regi: Thomas Vinterberg
I rollerna: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, August Diehl, Peter Simonischek, Pernilla August, Max von Sydow
Handling: Historien följer katastrofen som drabbade ubåten K-141 Kursk och den statliga försumlighet som följde år 2000. Medan sjömännen kämpade för sin överlevnad, utövade deras familjer en desperat kamp mot politiska hinder och omöjliga odds för att rädda sina älskade.
Omdöme: Ubåtsfilm är väl egentligen aldrig fel. I denna film och historia har dansken Thomas Vinterberg, bl.a. Festen (1998) och Jagten (2012) axlat rollen som regissör när man gör film om ubåtskatastrofen Kursk. Till sin hjälp har han inte minst Oscarsvinnande kompositören, fransmannen Alexandre Desplat och Oscarsvinnande fotografen, britten Anthony Dod Mantle. Bland skådespelarna syns bl.a. belgaren Matthias Schoenaerts, fransyskan Léa Seydoux, britten Colin Firth, tyskarna August Diehl och Peter Simonischek samt svenskarna Max von Sydow och Pernilla August. Med andra ord är den internationella prägeln stor på denna belgisk-luxemburgiska produktion.

Historien visas från tre olika personer. Ubåtskaptenen Mikhail (Matthias Schoenaerts) ombord Kursk tillsammans med sin besättning som beger sig ut för övning. Mikhails hustru Tanya (Léa Seydoux) som nervöst väntar där hemma med sonen och det ofödda barnet. Samt den brittiske flottiljamiralen David Russell (Colin Firth) som otåligt följer utvecklingen med Kursk på avstånd och erbjuder ryssarna hjälp och stöd under räddningsuppdraget.

Den tidigare nämnda internationella blandningen bland skådespelarna ger en något ojämn skara prestationer. Personligen stör det alltid när brytningarna skiljer sig, vilket det blir gott om med tanke på att vi har så många olika nationaliteter på de som spelar de många ryska rollerna. Dock är trion Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux och Colin Firth som har mest att jobba också de som sköter sig bäst.

Det är svårt att inte känna för denna domedagshistoria som man vet inte kommer sluta väl. Utan att exakt komma ihåg detaljerna kring katastrofen som inträffade år 2000 var det lite osäkert hur det skulle gå, om några ur besättningen skulle klara sig eller inte. Själva katastrofen är ett faktum relativt tidigt, så det blir främst en titt på överlevnaden, räddningsuppdraget, familjernas brist på information och det politiska rävspelet. Frågan är om Kathryn Bigelows K-19: The Widowmaker (2002) ändå inte är lite vassare och mer dramatisk om en annan verklighetsbaserad ubåtskatastrof.
3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8
---
Sågs under Stockholm filmdagar. Biopremiär 1:a mars.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar