lördag 12 januari 2019

Miller's CrossingTitel: Miller's Crossing
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Joel & Ethan Coen
I rollerna: Gabriel Byrne, Albert Finney, John Turturro, Marcia Gay Harden, Joe Polito, Steve Buscemi, Frances McDormand

Handling: Tom Reagan, rådgivare till en maffiaboss under förbudstiden, försöker hålla fred mellan två rivaliserande gäng samtidigt som hans lojalitet ifrågasätts.

Omdöme: När denna tidiga bröderna Coen-film sågs för länge sen uppfattades den som något seg och möjligtvis lite överskattad. Men mindes även att det var en välgjord film så en omtitt kändes den värd. Efter att nu ha sett den på nytt står det klart att filmen uppskattades mer denna gång.Filmer som utspelar sig under förbudstiden och den stora depressionen har en tendens att inte falla mig i smaken. Bättre blir det oftast lite senare när det utspelar sig under 50-talet. Men här är det alltså förbudstiden där Tom Reagan (Gabriel Byrne) är rådgivare åt stadens mäktigaste man, gangsterbossen Leo (Albert Finney). När ett litet krig utbryter mellan Leo och en rivaliserande boss i form av Johnny Caspar (Jon Polito), får Tom svårt att hålla sin lojalitet i schakt. Speciellt som bråket handlar om Bernie (John Turturro), bror till Leos flamma Verna (Marcia Gay Harden) tillika Toms älskarinna...Till en början känns många scener och prestationer något teatraliska, vilket gör det svårt att komma in i filmen helt och hållet. Men detta släpper en bit in och då växer också filmen. Det blir sedan en rejält invecklad historia där prat om lojalitet och dubbelspel blir vardagsmat. Vem har egentligen Tom sina sympatier och sin lojalitet hos? Är allt planerat från hans sida eller tar han det som det kommer för att rädda sitt eget skinn? Det blir några av frågorna man funderar över under filmens andra timme när ingen kan känna sig säker.Som nämnts känns en del prestationer något teatraliska till en början. Men samtliga inblandade visar sig snart bli komfortabla i sina respektive roller. Man har samlat en bra skara skådespelare där många var i början av sina karriärer. Gabriel Byrne, Albert Finney och Frances McDormand (i en liten roll) var förvisso etablerade, men Marcia Gay Harden, John Turturro och Steve Buscemi (i en liten roll) var inte direkt hushållsnamn vid det här laget.Filmen har inte bara ett bra manus skrivet av bröderna Coen och bra skådespelare att leka med. Två av brödernas gamla vapendragare sedan tidigare i fotografen Barry Sonnenfeld och kompositören Carter Burwell sätter sin prägel på filmen som lyfter det hela ett snäpp. Deras bidrag till filmen bör inte underskattas och ger filmen en känsla av både film-noir och västern. Sonnenfeld sadlade för övrigt om efter att ha fotat denna och Misery (1990) och regisserade bl.a. Men in Black (1997). Burwell då? Ja, han har fortsatt vara bröderna Coen trogen ända sedan deras regidebut med Blood Simple (1984).

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar