onsdag 2 januari 2019

Missing in ActionTitel: Missing in Action / Saknad i strid
Genre: Action/Äventyr/Krig
Land: USA
År: 1984
Regi: Joseph Zito
I rollerna: Chuck Norris, M. Emmet Walsh, James Hong, Lenore Kasdorf

Handling: När politikernas förhandlingar med vietnameserna för att få ut fångar inte leder någonstans, tar överste Jim Braddock saken i egna händer.

Omdöme: En gammal hederlig actionhjälte måste ha sin actionfilm där han får visa upp sig ordentligt. Arnold Schwarzenegger hade t.ex. Commando (1985). Sylvester Stallone hade bl.a. First Blood (1982) och dess uppföljare. Charles Bronson hade Death Wish (1974) och resten av filmerna i serien. För Chuck Norris del så har han inte minst denna actiondänga.Producerad av kusinerna Golan/Globus och deras produktionsbolag Cannon, spelade man in två Missing in Action-filmer samtidigt. Detta skulle vara uppföljaren, men då de insåg att denna var den bättre av de två valde man att släppa denna först och låta den andra filmen bli en prequel. Året efter denna återförenades Chuck Norris med regissören Joseph Zito då de gjorde den underhållande Invasion U.S.A. (1985). Två filmer som passar ypperligt om man känner för en double-bill med Chuck Norris.Om man skulle sammanfatta denna film skulle man kunna säga lite snack, mycket action. Det blir nämligen inte särskilt mycket dialog. Chuck Norris smyger istället runt som en panter, klättrar och hoppar som Spindelmannen. Hans överste Jim Braddock är en f.d. Vietnam-veteran som motvilligt återvänt till landet och nu är på krigsstigen. Hans enmansuppdrag är att lokalisera och frita de sista kvarvarande amerikanska fångarna i vietnamesiska fångläger. Till sin hjälp har han sin gamle vän Tuck (M. Emmet Walsh) som slappar i Thailand.Är det en sak man verkligen saknar så är det åtminstone en bra skurk. James Hong som general Tran är lite smårolig, men är med alldeles för lite. Man vill gärna ha en elak skurk som kan hänga med längre in i filmen. Nu blir det mest Jim Braddock mot en mängd anonyma statister. Å andra sidan blir det givetvis kul mot slutet när Chuck Norris precis som Arnold och Sly inte sparar på krutet. Härligt klassisk scen när han kommer upp ur vattnet med sin M60...2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.4

2 kommentarer:

  1. Lite oväntat är det här inte en av mina Norris-favoriter, även om det är en av hans mest välgjorda actionfilmer. Jag gillar del två mer, som för övrigt senarelades för att Cannon ville släppa den här först eftersom dom visste att Rambo: First Blood Part II skulle släppas året därpå med liknande story och ville hinna före.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har väl själv inga direkta favoriter vad gäller Norris. Brukar föredra Bronson. Men en del Norris-filmer kan vara underhållande för stunden och denna är en av dem.

      Radera