fredag 18 januari 2019

The MuleTitel: The Mule
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2018
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Michael Peña, Andy Garcia, Laurence Fishburne, Dianne Wiest, Taissa Farmiga, Alison Eastwood

Handling: Earl Stone, en fattig och ensam man i 80-årsåldern, blir erbjuden ett jobb som chaufför. Det låter enkelt, men vad Earl inte vet är att han precis har tagit jobbet som knarkkurir åt den mexikanska kartellen. Han gör det bra – så bra att han får större leveranser och blir tilldelad en handler. Han är dock inte den enda som håller koll på Earl då han också hamnat på DEA-agenten Colin Bates radar. Även om pengar inte längre är ett problem så börjar så småningom hans tidigare misstag göra sig påminda, och det är osäkert om han hinner ställa allt tillrätta innan polisen eller kartellens torpeder hinner ikapp honom.

Omdöme: När Clint Eastwood verkade ha gjort sin sista roll i Trouble with the Curve (2012) kändes det lite trist, även om han fortfarande var aktiv bakom kameran. Men så kom denna verklighetsbaserade historia om den 90-årige Earl Stone som var knarkkurir åt drogkartellen. Det måste sägas att det är oerhört kul att återse Clint Eastwood, och bra är han också vilket givetvis är extra kul.Earl Stone (Clint Eastwood) är en gammal man vars passion här i livet är blommor och gården där han odlar blommorna. Men i och med att internet blir en stor grej, hänger Earl inte med i utvecklingen. Hans gård går inte längre runt samtidigt som han ex-fru Mary (Dianne Wiest), dotter Iris (Alison Eastwood) och dotterdotter Ginny (Taissa Farmiga) alla är besvikna på honom för att han aldrig är där för dem. Eller rättare sagt, Ginny har han fortfarande behållit kontakten med. Kanske har han på äldre dar förstått att familjen faktiskt går först. Det gör även att han tar ett beslut att transportera väskor med sin bil åt några mexikaner mot bra betalning. Han blir knarkkurir åt den mexikanska drogkartellen...Från början kändes det som detta skulle bli en liten film, en sådan som Clint Eastwood ofta brukar vara bra på. Precis så inleds det också när vi följer Earl. Men en liten film visar det sig inte riktigt bli då familjen, DEA med specialagenten Colin Bates (Bradley Cooper) i spetsen och den mexikanska drogkartellen ledda av Laton (Andy Garcia) kommer in i leken.Stackars gamlingen Earl vet inte vad han gett sig in i. Eller gör han det och inte bryr sig? Vad ska de göra med honom? Spärra in honom tills han dör? Döda honom? Han vet bara att han har en chans att göra något åt sin familj och samtidigt njuta lite av livet.Det här är en bra film. En film som rakt igenom andas Clint Eastwood. Dessutom bjuder han på en hel del passande humor, trots en allvarlig och seriös film. Han visar nämligen upp Earl Stone, denna veteran från Koreakriget på ett älskvärt sätt. Man tas med på hans resa och ut på vägarna när han transporterar lasten runt USA.Möjligtvis blir filmen en aning för dramatisk under de senare delarna vilket fick mig att tänka på några scener från Million Dollar Baby (2004). Scener som får en att rygga tillbaka för att de är ganska jobbiga när det kommer till sjukdom och döden. Men det är en del av historien och att Clint Eastwood får ut det mesta man kan få ut av historien är en bedrift i sig. Att han själv ger en fin prestation är utan tvekan grädden på moset. Svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

---

Sågs under Stockholm filmdagar. Biopremiär 25:e januari.

2 kommentarer:

 1. Håller med att Clintan är bra här och att detta är en riktigt bra film. Som BOATS puttrar den på i det lilla men den har många kul scener och ögonblick. Jag gav den en stark trea.

  https://fripp21.blogspot.com/2019/01/the-mule-2018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag var inne på i min text tyckte jag det var en större film än vad jag hade förväntat mig. Gjorde mycket med lite, och Clintan var kul att se i huvudrollen.

   Radera