fredag 4 januari 2019

The Straight StoryTitel: The Straight Story
Genre: Drama
Land: USA/Frankrike/Storbritannien
År: 1999
Regi: David Lynch
I rollerna: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Harry Dean Stanton, Everett McGill

Handling: Resan startar när 73-årige Alvin Straight får besked att hans bror fått en stroke, något som ställer Alvin inför ett svårt val. De har nämligen inte pratat med varandra på över tio år på grund av ett gammalt bråk. Samtidigt vet han inte hur många fler chanser han får att träffa sin bror i livet. Men det är värre än så. Alvin är själv sjuk och kan knappt gå, ett ständigt orosmoment för hans dotter Rose. Dessutom ser han så dåligt att han inte längre får köra bil. och brodern bor över 50 mil därifrån. Trots detta bestämmer sig Alvin för att genomföra resan på ett både farligt och egendomligt sätt - på sin motorgräsklippare.

Omdöme: När man ser eller hör namnet David Lynch tänker man per automatik på drömmar, mystik och det något udda. Detta var dock en film som visade att han kunde göra en helt annorlunda typ av film; ett verklighetsbaserat drama om Alvin Straight.Alvin Straight (Richard Farnsworth) känner att hälsan börjar hinna ikapp honom på ålderns höst. Så när han får reda på att hans bror drabbats av en stroke, tänker han göra en sista resa för att begrava stridsyxan dem emellan då de inte pratat med varandra på tio år. Den envise Alvin sätter sig på motorgräsklipparen och ger sig iväg ut på vägarna. Där hemma lämnar han sin vuxna dotter Rose (Sissy Spacek) som förstår att detta är något hennes far måste göra.Vissa filmer sitter i. Man behöver inte komma ihåg exakt vad som hände filmen igenom, men stämningen de bjöd på. Detta är en sådan film. En mysig film med stort M. Det blir nämligen en road movie som tar oss genom den amerikanska landsbygden och bara är.Det är en enkel film gjord med stort hjärta. Alvin träffar på en rad människor på vägen och vis som han är ger han de alla en tankeställare och goda råd att ta med sig. Han reflekterar samtidigt över sitt liv och sin familj med diverse små historier som träffar precis rätt. Sen ger han sig ut på vägarna igen till det vackra fotot av Freddie Francis och den fina och passande musiken av Angelo Badalamenti.Att Richard Farnsworth Oscarsnominerades (i sin sista roll) blir man inte särskilt förvånad över. Han spelar en sån där riktig mysfarbror som man lyssnar på när han berättar sina historier. En gammaldags man vars ord går att lita på. Det är många gånger en tacksam roll som betyder mycket för prestationen. Men här känns det utan tvekan som det är skådespelaren som på ett naturligt sätt iklär sig rollen fullt ut och till stor del gör prestationen till sin.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. En fantastisk film och given på en topp 5-lista över David Lynchs filmer. OM man nu skulle få för sig att skriva en sådan lista någon gång... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket gemytlig film som utan tvekan är en av hans bättre. Hög mysfaktor.

   Radera
 2. Håller med. En av Lynch bättre rullar. Lynchstämning. Ska se om den vid tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt en av hans allra bästa. Mycket trevlig och mysig film som är perfekt att se en regnig dag :)

   Radera