tisdag 5 februari 2019

52 Directors - Christopher NolanOm någon skulle kalla Christopher Nolan för en av 2000-talets främsta regissörer är det bara att instämma. Eller rättare sagt, skulle nog vilja påstå att han är den bästa sett till vilken oerhört hög nivå hans filmer håller. Det är nämligen inte ofta en regissör kan komma med upp emot tio filmer som alla skulle kunna ta plats på en topp fem.

Det är ingen tvekan om att detta är en favoritregissör. Otroligt svårt att behöva bestämma vilken film som till slut inte skulle få komma med på topp fem. Samtliga filmer på topp fem är nämligen fyror och uppåt i betyg, och likaså med vissa precis utanför listan.
Plats #5

Dunkirk (2017)En kraftfull, stark och intensiv krigsfilm som behåller en i sitt grepp.Plats #4

The Prestige (2006)En film som uppskattas mer och mer. Har Nolans typiska stil och engagerar allt mer ju längre in man kommer.Plats #3

Inception (2010)En mångbottnad film som nästan tar det för långt med hoppandet mellan de olika nivåerna, men detta är också en av filmens styrkor.Plats #2

Interstellar (2014)En av 2010-talets allra bästa filmer, om inte den bästa. En utomordentligt välgjord, känslosam och kompromisslös film som kombinerar drama med sci-fi till det yttersta.Plats #1

Memento (2000)Utan tvekan en av 2000-talets bästa filmer med ett originellt berättande och en thriller som fångar ens intresse tidigt och aldrig släpper taget. Något av en personlig favoritfilm alla kategorier.

Totalt har 12 filmer setts av Christopher Nolan:

Following (1998)
Memento (2000)
Insomnia (2002)
Batman Begins (2005)
The Prestige (2006)
The Dark Knight (2008)
Inception (2010)
The Dark Knight Rises (2012)
Interstellar (2014)
Dunkirk (2017)
Tenet (2020)
Oppenheimer (2023)

Totalt snittbetyg på samtliga 12 filmer (av 5.00) = 3.92

Vilka fem utmärkta Nolan-filmer har Henke valt ut?

6 kommentarer:

 1. Stabil lista! Nolan är sannerligen en av de största regissörerna som verkat de 20 senaste åren. För mig har han dalat lite dock, även om några filmer står ut i toppen. Jag har dock inte givit upp på honom och ser fram emot av vad han gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för egen del regissören vars filmer jag alltid ser fram emot mest. Mycket nyfiken på hans kommande projekt och uppskattar verkligen hans kärlek för det klassiska stora filmformatet.

   Radera
 2. Länge en favorit men peakade med Inception sedan har det gått utför men var film sämre än den tidigare. Sett alla hans filmer förutom Following.
  Min Lista
  1 Inception
  2 The Prestige
  3 Batman Begins
  4 Insomnia
  5 The Dark knight

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte direkt hålla med om att han hade sin topp med Inception och att filmerna tappat efter det. Interstellar är ett modernt mästerverk i mitt tycke.

   Annars kan jag inte klaga på dina fem. Visst saknar jag Interstellar och Memento, men samtliga filmer du listar gillar jag och är ju riktigt bra. Insomnia är något underskattad.

   Radera
 3. Interstellar är inte direkt dålig men jag hade svårt för filmens sista halvtimme som inte riktigt passade mig.
  Memento är inte heller dålig men det är mer av en kul gimmick än en bra film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar med Interstellar. Slutet är inte klockrent, men uppskattar det mer efter omtitt. Plus att det på ett känslosamt sätt avslutar historien som berättats tidigare i filmen.

   Vad gäller Memento tycker jag personligen att det är mer än bara en kul grej. En riktigt bra och tät film.

   Radera