tisdag 26 februari 2019

52 Directors - Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola, 70-talets främsta regissör? Ja, utan tvekan en av de stora. Tyvärr blev det svårt att följa upp de fyra klassikerna som kom under detta decennium. Efter dessa gick det lite trögare. Visst gjordes det dugliga filmer, men ingen kom upp i närheten av den nivå som de fyra 70-tals filmerna hade. Det skulle då vara den oftast kritiserade avslutande delen i Gudfadern-trilogin som i mitt tycke är ett gott hantverk och en bra film.

Filmerna på topp fem är alla klassiker. Utanför topp fem är det dock lite skralare och även om det finns dugliga filmer, en del storfilmer, så är de inte i samma klass som de fem utvalda. En mycket gedigen och relativt enkel topp fem att rangordna. Det är väl endast fjärde och femte platsen som kan kastas om.
Plats #5

Apocalypse Now (1979)En sjuhelsikes krigsfilm och resa in i det mörka. Tappar sista halvtimmen när galenskapen får ett ansikte.Plats #4

The Godfather: Part III (1990)Ofta kritiserad, men denna avslutande del är bra. Dock inte utan sina brister och kan inte mäta sig med de två första delarna.Plats #3

The Conversation (1974)70-tals paranoiathriller när den är på topp. En utmärkt Gene Hackman bjuder på en av sina absoluta paradroller i en film som växer.Plats #2

The Godfather: Part II (1974)En utmärkt uppföljare/fortsättning som gör det mesta rätt. Saknar dock den riktiga gudfadern - Marlon Brando.Plats #1

The Godfather (1972)Inget snack - en av de absolut största. Och med Brando som gudfadern. Allt faller på plats i detta mästerverk.

Totalt har 11 filmer setts av Francis Ford Coppola:

The Godfather (1972)
The Conversation (1974)
The Godfather: Part II (1974)
Apocalypse Now (1979)
The Outsiders (1983)
Rumble Fish (1983)
Peggy Sue Got Married (1986)
Tucker: The Man and His Dream (1988)
The Godfather: Part III (1990)
Dracula (1992)
The Rainmaker (1997)

Totalt snittbetyg på samtliga 11 filmer (av 5.00) = 3.45

Ta reda på vad Henke har att säga om Coppola.

10 kommentarer:

 1. MY TOP 5

  01) - THE GODFATHER PART II (1974)- 5/5
  02) - THE GODFATHER (1972)- 5/5
  03) - THE GODFATHER PART III (1990)- 5/5
  04) - APOCALYPSE NOW (1979) - 4,5/5
  05) - THE CONVERSATION (1974) - 4/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Excellent, we share the same five films on our lists ;)

   I know that some view Part II as the better film, but to me the first is still the one. Nice to see you appreciate Part III that much. I think it might be somewhat underappreciated since many compare it to the first two. It's a good film for sure, I enjoy it.

   Radera
 2. Jag hade mycket lätt kunnat haft med Gudfadern part III också. Nu blev det kantboll och The outisders slank in istället. Lite kul att ha med en annan film också.

  Part II är inte lika stark som ettan helt klart. Den har några svagare partier tycker jag, lite segare överlag.

  Gudfadern mot Apocalypse now är hugget som stucket och beror lite på dagshumör vilken jag gillar mest. Jag valde Apocalypse now som etta till slut mest för att jag skulle hellre se om den än Gudfadern ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du var inne på i din kommentar inne hos dig så kan det vara avgörande om man har en film färsk i minnet eller inte.

   Instämmer helt och hållet. Den andra delen är mycket bra, men är inte genomgående på topp som jag tycker den första är. Den har ett otroligt bra flyt filmen igenom, plus Brando då ;)

   Känns lite som att man bör se hela trilogin när man ändå ser den första delen. Så det är inte så konstigt att du känner dig mer sugen på att (endast) se Apocalypse Now.

   Radera
 3. Men, alltså... Godfather III men inte Dracula?! Där skulle jag allt vilja ha en motivering :) Eller är det "bara" det övernaturliga som spökar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får erkänna att jag för det första aldrig varit så förtjust i Dracula eller vampyrer. Och för det andra var det väldigt länge sen den sågs. Som jag minns den så var den inte bättre än Gudfadern III, nej ;)

   Radera
 4. Jag tycker också Gudfadern III är en bra film. Såg den på Cinemateket när de körde alla tre filmerna.

  För min del är Apocalypse Now ohotad etta och dessutom vill jag få in Dracula och Rumble Fish på listan. Men det är trångt på topp-5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, trevligt att du gillar Gudfadern III. Inte helt fel att se filmerna på bio, men de funkar bra hemma också när man kan koppla bort allt och bara njuta.

   Med så fina filmer så är det för egen del svårt att ha Apocalypse Now högre upp, trots att det är en mycket bra film. Helt enkelt en smakfråga.

   Radera
 5. Hm kollar snabbt på IMBD och ser att jag har sett 11 av hans filmer dock inte Avlyssningen!!!
  Likt Jojjenito ser jag Gudfadern som en film och det blir svårt att få ihop 5 filmer som är riktigt bra men ett försök iaf:
  1 Gudfadern 1+2
  2 Apocalypse now
  3 Rumble fish
  4 Regnmakaren
  5 Gudfadern III

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han gjorde ju Avlyssningen mellan de två första Gudfadern-filmerna. Inget dåligt "sidoprojekt" får man säga ;)

   Radera