söndag 10 februari 2019

BowfingerTitel: Bowfinger / Knubbigt regn
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1999
Regi: Frank Oz
I rollerna: Steve Martin, Eddie Murphy, Heather Graham, Terence Stamp, Robert Downey Jr.

Handling: En av Hollywoods sämsta regissörer, Bobby Bowfinger, försöker få en av de största stjärnorna, Kit Ramsey, att medverka i hans film. När han som väntat blir avfärdad bestämmer han sig för att göra filmen runt Kit utan att han vet om det, och tar hjälp av Kits töntiga bror Jiff, den sexiga Daisy och divan Carol.

Omdöme: Det är lätt att tänka på Frank Oz som rösten till Yoda i Star Wars-filmerna. Men han har även gjort en del filmer som regissör, inte minst charmiga komediklassikern Dirty Rotten Scoundrels (1988) och den trevliga heistfilmen The Score (2001). Här kom han att samarbeta med filmens manusförfattare och huvudrollsinnehavare Steve Martin för fjärde gången.Bowfinger (Steve Martin) är en B-films regissör i Hollywood som har svårt att göra filmer. Nu har hans revisor skrivit ett manus som han älskar. En film om knubbigt regn som för med sig utomjordingar. Bowfinger förutspår en hit och det enda som saknas är någon som vill producera filmen. Han vänder sig till producenten Jerry Renfro (Robert Downey Jr.) som ger honom idén att istället gå efter actionstjärnan Kit Ramsey (Eddie Murphy). Problemet är att Kit Ramsey absolut inte är intresserad. Därför får Bowfinger improvisera tillsammans med teamet han samlar ihop och de övriga skådespelarna. Han skapar "cinema nouveau" där huvudrollsinnehavaren inte har en aning om att han är med i filmen.Filmen är inte utan humor som går hem och det rejält. En del scener är faktiskt riktigt roliga och lyckade. När Kit Ramseys look-alike Jiff (Eddie Murphy i dubbelroll) dyker upp skrattar man ordentligt. Det är bara synd att man inte ger Jiff mer utrymme då han stjäl showen. Personligen trodde jag att det skulle handla om just denna stand-in, men minnet svek. Det blev bara några enstaka scener med Jiff. En annan favoritscen är när de ska spela in en scen i ett parkeringsgarage där Kit Ramsey ska gå till sin bil och hör fotsteg. Visar sig att de tagit hjälp av Bowfingers hund som de satt högklackade skor på så att det ska låta som om en kvinna stalkar honom. Riktigt rolig och lyckad scen.Ville gärna minnas att denna film var bättre än vad den nu visar sig vara. För det är en väldigt ojämn film som till stor del inte får till det, förutom några av de nämnda lyckade scenerna. Det är något som känns "off" med filmens ton, inte minst själva filmen de ska spela in som bara är korkad. Det är så klart en del av grejen, men man skäms snarare än finner det kul. En komedi som man nog har delade åsikter om...

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Underskattad komedi enligt min mening -- har sett den flera gånger och skrattar lika mycket varje gång. Men är det månne Ruprecht på översta bilden? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det absolut är en komedi som kan gå hem hos vissa mer än andra. En del skratt får man sig garanterat, men hade önskat att de var fler. Känner många gånger att det är obekvämt istället för roligt ;)

   Ah, haha. Ja, han har lite den minen där på den bilden :D

   Radera
 2. Gillar denna mycket - en av få filmer där jag finner Eddy Murphy rolig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är rolig här - som Jiff. Gillar annars Eddie Murphy i flera 80-talsfilmer.

   Radera