måndag 4 februari 2019

Can You Ever Forgive Me?Titel: Can You Ever Forgive Me? / Kan du förlåta mig någonsin?
Genre: Drama
Land: USA
År: 2018
Regi: Marielle Heller
I rollerna: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells, Ben Falcone

Handling: Den framgångsrika biografiförfattarinnan Lee Israel har tjänat sitt leverne genom att profilera kändisar som Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder och Dorothy Kilgallen. När hennes stil visar sig inkompatibel med litteraturens värld vänder hon sig till en ny konstform och börjar med hjälp av sin lojala vän Jack att förfalska brev från berömda personer.

Omdöme: När Lee Israel (Melissa McCarthy) i början av 90-talet inte kan övertyga sitt bokförlag att satsa på hennes nya biografi, har hon svårt att betala räkningarna, ta hand om sin gamla katt, bekosta sina alkoholvanor och helt enkelt få vardagen att gå ihop. När hon så säljer ett brev som personligen skrevs till henne av Katharine Hepburn, får hon en idé. Varför inte använda sina skrivkunskaper och skapa brev skrivna av berömda personer och sedan sälja dessa?Melissa McCarthy som Lee Israel är utan tvekan övertygande i rollen och får god hjälp av Richard E. Grant i rollen som hennes enda vän Jack Hock. Lee och Jack dricker gärna ihop och delar sina miserabla liv med varandra. Jack, som är något av en lurendrejare, är den enda som står ut med henne. För är man helt ärlig så är Lee inte någon trevlig person att ha att göra med. Det är bara hennes katt som kan älska henne, säger hon själv.Man har en historia som bygger på Lee Israels självbiografi och den känns kanske inte så jätteintressant på ytan. Men man får faktiskt till en trevlig film som förvisso lever mycket på de Oscarsnominerade prestationerna av Melissa McCarthy och Richard E. Grant. Man har inte försökt göra det till en cool eller spektakulär film, utan karaktärerna får i mångt och mycket driva historien framåt. En sevärd liten historia helt enkelt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

 1. En film som jag hade vissa förväntningar på, men den var ju urtrist. Urtrist!

  McCarthey har en hemsk peruk, att det ska vara så svårt!

  Huvudpersonen är en vedervärdig person men enligt filmen en bra skribent. Problemet är att filmen pratar om hennes texter men de har knappt någon del alls i filmen. De omnämns lite bara. Kvar blir bara hennes personlighet som jag inte ger många ören för. Otrevlig, elitistisk och narcissistisk. Och helt utan självdistans!

  Filmen behållning blev Richard E Grant.

  Mitt betyg: 2/5

  http://fripp21.blogspot.com/2019/02/can-you-ever-forgive-me-2018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja jag kan inte säga emot vad gäller McCarthys karaktär. Lee Israel uppvisas verkligen som en osympatisk person. Men, jag tycker hon spelar rollen bra, precis som Richard E. Grant. De två är filmens behållning, även om Grant är snäppet bättre/roligare.

   Personligen förväntade jag mig en tristare film, så jag blev snarare positivt överraskad av att den höll intresset uppe och även var så välspelad.

   Radera