fredag 15 februari 2019

El reino / The RealmTitel: El reino / The Realm
Genre: Drama/Thriller
Land: Spanien/Frankrike
År: 2018
Regi: Rodrigo Sorogoyen
I rollerna: Antonio de la Torre, Bárbara Lennie, Josep Maria Pou, Mónica López

Handling: En spansk politiker vars högklassiga livsstil är baserad på korrupt och olaglig verksamhet hotar att bryta hela hans parti efter att en tidning avslöjat honom för allmänheten.

Omdöme: Regissören Rodrigo Sorogoyen har tagit med sig Antonio de la Torre (spanska motsvarigheten till Dustin Hoffman) från Que Dios nos perdone / May God Save Us (2016) till denna politiska dramathriller. Med en historia som skulle kunna utspela sig var som helst i världen synas den korrupta politiken genom ögonen av en av de korrupta.Politikern Manuel López-Vidal (Antonio de la Torre) lever ett gott liv med sin fru och dotter. Kanske ett lite väl gott liv? När det uppdagas att han tillsammans med några lokala politiker från samma parti anklagas för korruption, blir det Manuel som får ta den värsta smällen. Istället för att acceptera sitt öde beslutar sig Manuel för att inte bara gå till botten med vem som läckt informationen utan även att själv försöka avslöja partiets smutsiga affärer.Man brukar anklaga Hollywood-filmer för att vara övertydliga och det kan man verkligen inte säga om denna spanska film. Om man inte behärskar språket blir det även mycket textläsande då man bjuds på en hel del dialog. Men det är inte en tråkig pratig film vi får ta del av. Redan tidigt gäller det att hänga med när Manuel äter lunch med flera av sina partikollegor. Dessa kollegor kommer sedan spela en viktig roll när de blir indragna i korruptionsanklagelserna.En intressant aspekt blir den elektroniska musiken som man inte riktigt hade förväntat sig i en sån här film. Den hjälper till att skapa en intensiv stämning mest hela tiden, trots att det åtminstone till en början är en pratig film. Men det gör att man liksom känner att mer är på gång. Man förstår inte exakt vad som hänt och lett till att Manuel och flera av hans partimedlemmar nu synas av det egna partiet, media och polisen. Men detta klarnar sakta men säkert under filmens gång, även om man lätt missar viktiga bitar då det är mycket information som sprutas ut.Filmen lämnar till stor del det bästa till den andra timmen då Manuel pressas allt mer och behöver ta större risker. Att Manuel känner sig iakttagen och börjar frukta för sitt liv, är det bara paranoia eller finns det fog för misstankarna han har? Det blir en desperat kamp mot klockan för honom och man förstår mycket väl varför partiet och andra högt uppsatta skulle vilja tysta honom.

Allt som allt känns det som en realistisk och trovärdig titt på hur de maktgalna bara vill ha mer makt och pengar, utan att ha ett samvete. Blir allt bättre och intensivare ju längre in man kommer med några riktigt svettiga scener.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar