måndag 18 februari 2019

Free SoloTitel: Free Solo
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2018
Regi: Elizabeth Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin

Handling: Alex Honnold är en av världens vassaste klättrare, men det finns en sak som skiljer honom från mängden. Han klättrar free solo, alltså helt utan rep. Free Solo är ett intimt porträtt av klättervärldens mest omtalade person som bokstavligen balanserar mellan liv och död när han ska försöka förverkliga sin stora dröm - att klättra den 1000 meter höga vertikala väggen El Capitan i Yosemite, Kalifornien.

Omdöme: Äventyrare som klättrar uppför diverse berg är inget nytt fenomen. Bergsklättring är många gånger en lek med döden, men man kan trots allt minimera riskerna genom att inte vara dumdristig och chansa. Det här är dock något helt annat. Att klättra utan rep är rent utsagt rysk roulette och en lek med döden. Det är vad dokumentären handlar om - free solo.Regin står Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin för där den senare även varit med och filmat det hela. Duon hade tidigare gjort den sevärda bergsklättringsdokumentären Meru (2015) som följer tre elitklättrare som försöker bli först med att bestiga Mount Meru i Himalaya.Dokumentären följer världens främste free solo-klättrare Alex Honnold som i princip bor i en van som han åker runt med till diverse berg som han klättrar uppför, helt utan rep eller annan utrustning. Visst övar han med rep innan han tar sig an bergen, men det är bara för att lära sig rutten innan det är dags för att köra free solo. Hans mångåriga dröm har varit att bestiga El Capitan i nationalparken Yosemite. Den 90-gradiga klippan är näst intill omöjlig med rep och har aldrig bestigits free solo...Vad dokumentären lyckas bra med är att följa Alex i hans privatliv och få en bättre förståelse varför han gör detta och vad som driver honom. Att han inte kan vara som vem som helst är uppenbart. Därför går han igenom en undersökning av hjärnan för att se om något skiljer honom åt från andra. Dessutom har han en ny faktor att bemästra då han träffat kärleken i Sanni, något som sätter allt i ett helt nytt perspektiv.Att följa Alex på denna resa gör att man kommer honom nära mer än som denna extremsportare och äventyrare. Med livet som insats är han till slut redo att ta sig an El Capitan i bildsköna Yosemite. Skönt nog är dokumentären tillräckligt balanserad med hans privatliv att det inte bara blir en massa klättring, vilket nog hade blivit för mycket. Till slut får man en hjärtat i halsgropen-upplevelse där man bara kan skaka på huvudet, hålla andan och konstatera att handsvetten är oundviklig...
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 8.5

2 kommentarer:

 1. Mycket trevlig dokumentär och ett intressant ämne. Jag gav den också 4/5. Stark rekommendation!

  https://fripp21.blogspot.com/2019/02/free-solo-2018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt starkt rekommenderad. Sanslöst att ens tänka tanken att klättra utan rep eller annan säkerhet. En imponerande bedrift och mycket bra dokumentär.

   Radera