lördag 9 februari 2019

Master and Commander: The Far Side of the WorldTitel: Master and Commander: The Far Side of the World / Master and Commander - Bortom världens ände
Genre: Drama/Äventyr/Action/Krig
Land: USA
År: 2003
Regi: Peter Weir
I rollerna: Russell Crowe, Paul Bettany, James D'Arcy, Ian Mercer

Handling: Äventyrsdrama baserat på Patrick O'Brians romaner om kapten "Lucky" Jack Aubrey. Jack leder sin besättning på H. M. S. Surprise i en kamp mot en tyngre beväpnad och skoningslös fiende. Jakten och äventyret tar skeppet till andra sidan av världen.

Omdöme: Denna påkostade ($150m) och tiofaldigt Oscarsnominerade film som vann för bästa foto och ljud, bygger på de två böckerna "Master and Commander" och "The Far Side of the World". Den ena behandlar främst ett intensivt slag medan den andra följer den långa jakten. Hopslaget till en mestadels storslagen film på 138 minuter. I huvudrollen har australiern Peter Weir plockat in Russell Crowe och det kan man inte klaga på. Han har pondusen och vad som krävs för rollen.Russell Crowe är kapten Jack Aubrey, även kallad "Lucky Jack" av sin besättning. Han är en duktig sjöman och får alla att dra åt samma håll. Aubreys närmaste vän är skeppets doktor, kirurgen Stephen Maturin (Paul Bettany). Tillsammans filosoferar de och ser på saker på lite olika sätt. Vissa gånger spelar de musik tillsammans. Men oftast har de inte tid med det då ett större och snabbare franskt skepp har siktet inställt på dem. Aubrey måste försöka utmanövrera det på något sätt och komma undan, och kanske, kanske sänka det.Det tar inte alls lång tid förrän man får det första slaget. Det franska skeppet dyker upp i dimman och beskjuter kapten Aubreys mindre skepp. Äventyret och jakten kan börja. Det är slagkraftigt gjort när de två skeppen drabbar samman. Det är rejält och ger en smak av hur det måste ha varit ombord. Under slagen blir det kanske lite väl närgånget och klippningen lite för intensiv vilket gör att det känns något rörigt.Får samma känsla av filmen som jag vill minnas att jag kände när den först sågs när filmen kom. Den är ytterst välgjord, men kanske inte så engagerande som man hade önskat. Den har även en tendens att ta med lite för mycket vardagliga scener där ombord skeppet då det inte händer så mycket. Nu vill man visa hur de fick tiden att gå och tog det lugnt mellan varven. Men det gör också att speltiden rinner iväg utan att det hade behövts. Då hade man hellre kunnat lägga det på det mer äventyrliga, t.ex. runt Galápagosöarna. Eller varför inte runt slagen och kanske visat en del från fransmännens sida också.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar