söndag 17 februari 2019

Paths of GloryTitel: Paths of Glory / Ärans väg
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1957
Regi: Stanley Kubrick
I rollerna: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready

Handling: En omöjlig attack under första världskriget avbryts av de få överlevande soldaterna. Deras överordnade förstår inte situationen, utan vill statuera ett exempel, men soldaterna försvaras av sin modige regementschef.

Omdöme: Detta klassiska krigsdrama är en tredjedel krigsfilm ute på fältet, en tredjedel rättegångsdrama och en tredjedel politiskt rävspel. Stanley Kubrick var perfektionist och det märks då denna över 60 år gamla film lika gärna hade kunnat vara gjord idag. Det är sådan kvalitet över det svartvita fotot och scenerna ute på fältet att en modern film inte skulle lyckas bättre. Närvarokänslan är hög och visar hur det måste ha varit vid frontlinjen under första världskriget.Kirk Douglas spelar inte bara överste Dax utan har även producerat filmen med sitt produktionsbolag. Douglas och Kubrick visste att filmen inte skulle bli en biosuccé, men förstod vikten av att göra filmen. Den är numera uppskattad som den klassiker och antikrigsfilm det är.Historien följer den franska sidan under första världskriget där soldaterna vid frontlinjen beordras att ta en tysk position kallad "Anthill". Det till synes omöjliga uppdraget leds av överste Dax (Douglas) på order av generalerna Mireau (George Macready) och Broulard (Adolphe Menjou). Men när självmordsuppdraget misslyckas, kräver general Broulard att ett par soldater står till svars för sin feghet. Överste Dax får försvara de tre anklagade soldaterna och märker snart att generalerna vill peka finger på andra när de själva orsakat situationen.Det är en film med tydligt budskap och som inte förskönar hur det faktiskt kan gå till i det militära. Där de högt uppsatta likt politiker känner att de är ovanför lagen. Å andra sidan kan man förstå deras frustration om soldaterna inte gör sitt bästa som de ser det. Men situationen hade inte uppstått om de haft lite sunt förnuft från början och inte skickat sina soldater på vansinnesuppdrag som är dömt att misslyckas.Filmen må inte vara lika stark och gripande som jag ville minnas den som. En orsak är de lite blandade prestationerna där vissa är något för teatraliska och överspelande. Tänker främst på Timothy Carey i rollen som en av de anklagade soldaterna som förvisso är bra i vissa scener, men också går för långt i andra. Han sparkades också till slut av Kubrick som fick nog av hans metoder. Kirk Douglas och några andra är däremot riktigt bra. Douglas ger precis en sådan prestation som man förväntar sig av honom och övertygande är han som överste Dax. Allt som allt ett gediget krigsdrama med starkt budskap.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.4

7 kommentarer:

 1. Men särskilt om man plockar bort rena propagandafilmer, nog är det vanligare med sådana som inte försökönar det militära?

  SvaraRadera
  Svar
  1. försökönar=förskönar

   Radera
  2. Nej, visst visar många krigsfilmer upp krigets fasor, precis som denna. Men vissa är mer benägna att visa upp gemenskapen och att man tar order från de som vet vad de håller på med.

   Här är det tydligt att de högt uppsatta inte bryr sig om sina egna soldater och människoliv. Och när deras egon får sig en smäll kan de skylla på andra och komma undan med det.

   Radera
 2. Extremt tråkig film. Humorlöst och pretentiöst. Jag såg den när vi körde Decennier. Svag tvåa.

  https://fripp21.blogspot.com/2014/02/paths-of-glory-1957.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns att du inte gillade denna. Men vet inte riktigt om en film som behandlar krigets fasor ska eller behöver ha humor ;) Tror dock jag vet vad du menar. Den är lite kall och har något av en "matter of fact"-känsla över sig.

   Radera
  2. Haha, ja det blev kanske helt ologiskt. Jag menade inte humor i form av skämt, mer i form av en känsla inför hela filmen. Det känns som att Kubrick tar sig själv på för stort allvar. Är något med tonaliteten i allt han gör...

   Radera
  3. Haha, jo jag förstod vad du menade, men det lät lite kul :) Kubrick var ingen "varm" regissör, men jag uppskattar många av hans filmer för hantverket som var på topp.

   Radera