måndag 11 februari 2019

They Shall Not Grow Old



Titel: They Shall Not Grow Old
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien/Nya Zeeland
År: 2018
Regi: Peter Jackson

Handling: Dokumentär där man restaurerat, lagt till färg och låtit röstskådespelare läsa in soldaternas konversationer till det ljudlösa filmmaterialet från första världskriget.

Omdöme: Att man inte sett lika mycket material från första världskriget som från andra världskriget beror givetvis på att det inte finns lika mycket dokumenterat. Första världskriget pågick trots allt mellan åren 1914-1918 och tekniken var inte särskilt avancerad vad gällde kamerautrustning. Allt material man sett har varit i svartvitt. Men denna dokumentär går inte bara ett utan två steg längre.



Med hjälp av hundratals veteraner som var med på britternas sida under första världskriget, berättas historien från deras upplevelser och erfarenheter. Till detta får man videoupptagningar som följer soldaterna på frontlinjen. Till en början i svartvitt, men när de når fram till frontlinjen övergår bilden från svartvitt till färg. Men det är inte den enda skillnaden. Man har även synkroniserat hastigheten från det lite uppspeedade som gamla filmupptagningar har. På det har man även lagt på ljud och röster, vilket får det hela att bli en uppenbarelse. I princip som att ha helt nyinspelat material, imponerande.



Man kan inte låta bli att vara imponerad av vad man får se då det svartvita kommer till liv på ett helt annat sätt. Alltså lite som i filmen Pleasantville (1998) där livet i svartvitt livas upp när färgen piffar upp vardagen. Men här är det på blodigt allvar. Veteranerna berättar om hur de som unga, i många fall tonåringar begav sig ut på ett äventyr och bort från tristessen där hemma. Vad de mötte var dock något fruktansvärt som är obeskrivbart för de som aldrig var med i kriget.



Även om det är en upplevelse att se materialet i färg och hela den biten som är minst sagt imponerande, så når det hela inte upp i klass med de främsta dokumentärerna. Trots att det är fascinerande och vi får höra veteranerna ta oss igenom allt detta med sina egna ord, så blir det något upprepande och enformigt. Inte minst när veteranerna berättar om hur det var ute på slagfältet då det inte finns inspelningar från detta, utan man får använda sig av bilder från tidningsmagasin från tiden. Peter Jackson som gjort dokumentären lär alltid haft ett stort intresse för första världskriget, inte minst då hans farfar deltog i kriget.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar