söndag 3 februari 2019

Velvet BuzzsawTitel: Velvet Buzzsaw
Genre: Drama/Mysterium/Skräck/Thriller
Land: USA
År: 2019
Regi: Dan Gilroy
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Zawe Ashton, Toni Collette, John Malkovich

Handling: En fruktad kritiker, en iskall gallerist och en ambitiös assistent får tag på några tavlor av en konstnär som nyligen gått bort - och konsekvenserna blir allvarliga.

Omdöme: Josephina (Zawe Ashton) jobbar som assistent åt Rhodora Haze (Rene Russo) på hennes konstgalleri. När en granne som bor i samma byggnad som Josephina dör, visar det sig att han var en okänd men briljant konstnär. Flera hundra verk ska nu förstöras då han inte lämnar någon familj efter sig. Men Josephina ser sin chans att göra sig ett namn och lägger beslag på tavlorna.Tavlorna blir per omgående hett eftertraktade och konstkritikern Morf Vandewalt (Jake Gyllenhaal) bestämmer sig för att skriva en bok om konstnären och börjar göra efterforskningar. Samtidigt fångas andra av konstverken, inklusive Gretchen (Toni Collette) som jobbar åt en konstnär som införskaffar ett par av tavlorna, konstnärerna Piers (John Malkovich) och Damrish (Daveed Diggs) samt den unga och illojala assistenten Coco (Natalia Dyer) som blir traumatiserad av de oförklarliga dödsfallen som börjar inträffa i konstkretsarna.Dan Gilroy gjorde utmärkta Nightcrawler (2014) med Jake Gyllenhaal och Rene Russo och har här gjort en film åt Netflix som bygger på hans manus. Samma magi skapas inte här, men det betyder inte att filmen inte väcker en del intresse. Det blir främst en upplevelse att se vart det ska leda med konstverken som liksom väcks till liv. I princip allt är möjligt och våra huvudpersoner blir indragna i något av en levande mardröm som greppar tag i dem och inte släpper taget.Jake Gyllenhaal är en favorit och det är alltid kul att se vad han tar sig an för projekt och roller. I det här fallet spelar han konstkritikern Morf Vandewalt som gillar både män och kvinnor. Hans prestation är dock något ojämn där han i ena stunden kan vara väldigt feminin för att i nästa vara mer maskulin. Å andra sidan är det möjligt att hans karaktär ska vara sådan då hans Morf har svårt att bestämma sig för vad han gillar och vill.Filmens svagaste kort är utan tvekan brittiskan Zawe Ashton i rollen som Josephina. Hon har dock en stor och viktig roll och har i princip mest speltid tillsammans med Gyllenhaal och Russo. Hennes prestation är otroligt enformig och hon uppvisar noll utstrålning. Har lite svårt att förstå varför hon fick rollen då det finns många andra skådespelerskor som hade gjort mer med rollen. Annars är Toni Collette stabil medan John Malkovich inte får så mycket att jobba med vilket är synd.Även om filmen inte når några direkta höjder så har den något som håller intresset och nyfikenheten uppe ända till slutet. Kanske hade det hjälpt att inte ha så många karaktärer att följa och istället koncentrerat sig mer på några av dem. Å andra sidan blir det lite av en konstnärlig skräckfilm av det hela och då behöver man lite fler potentiella offer att bekanta sig med. Filmens styrka ligger nog främst i fotot och en del effekter som funkar bra när konsten liksom kommer till liv. En rolig idé som kunde blivit något mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Jag fann filmen vara underhållande - och stundtals riktigt rolig. Jag kan hålla med om Josephine men jag tror att det var meningen att hennes rollfigur skulle vara väldigt ytlig och inte har något större djup.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småunderhållande, smårolig och med en del bra dödsscener. Kände dock att den var lite för ojämn.

   Vad gäller Josephina skulle hon vara ytlig ja, men som skådespelerska var Zawe Ashton direkt svag.

   Radera