fredag 1 februari 2019

ViceTitel: Vice
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2018
Regi: Adam McKay
I rollerna: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Naomi Watts

Handling: Historien om den republikanske politikern Dick Cheney och hur hans politik förändrade världen. Under George W. Bush åtta år som president var Cheney en av de mäktigaste vicepresidenterna någonsin.

Omdöme: Det var mycket som hände under tiden som George W. Bush var USA:s president. Denna historia berättar om vicepresidenten Dick Cheney som skulle komma att bli den som styrde och tog de avgörande besluten. Åtminstone om man ska tro på denna film med ett manus av regissören Adam McKay själv, som främst är känd för sina komedier och The Big Short (2015).Christian Bale är Dick Cheney och att han än en gång gjort en extrem kroppstransformation (lagt på sig minst 20 kg) kommer inte som någon överraskning. Rollen som Cheney spelar han på ett både auktoritärt och komiskt sätt. Att filmen väljer att göra det hela till en blandning av seriöst politiskt drama och politisk satir är väl en smaksak. Man känner att filmen blir underhållande vilket är trevligt, men samtidigt är det synd att man inte kan göra det mer balanserat då i princip alla framställs som idioter och svin, kanske med undantaget Cheneys fru Lynne spelad av Amy Adams.Om man synar upplägget i filmen lite mer så behandlar den inledande timmen av filmen Dick Cheneys liv innan han blev George W. Bushs vicepresident. Här synas hans tidiga år där frun Lynne blir ett viktigt stöd och där Dick kommer in i politiken. Han trivs inte så bra i rampljuset utan hittar istället sin plats bakom kulisserna där han lär sig det politiska spelet i Washington och knyter viktiga kontakter.Den andra timmen blir filmen något allvarligare när Cheney kommer överens med George W. Bush (Sam Rockwell) om att bli hans vicepresident. Nu visas Cheney upp som lite av ett monster som styr och ställer det mesta under åren då Bush var president (2001-2009).Filmen blir bättre under den andra halvan, men lyckas inte direkt höja sig eftersom dess obalanserade syn lyser igenom. Dessutom märker man att Adam McKay i många fall spekulerar istället för att gå efter fakta. Det är förvisso en del av grejen med filmen, men när det handlar om så allvarliga saker känns det inte helt ok. Har man lite sunt förnuft vet man att politiken är smutsig, vilket land och vilken sida det än handlar om...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Klart att man inte blir direkt överraskad av politiska skumraskaffärer men jag tycker ändå McKay lyckades göra det tillräckligt underhållande för att jag skulle köpa framställningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med om att det var tillräckligt underhållande för att hålla intresset uppe. Betyget hade varit något högre om det inte varit för vinklingen och att en del viktiga detaljer kändes som spekulation.

   Radera
 2. Gillade filmen även om man får ta den med en nypa salt. Är hälften sant är det illa nog
  https://filmitch.wordpress.com/2019/01/15/vice-2018-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, det är en film som ska underhålla samtidigt som den gräver fram en del skit. Underhållande, men kunde varit av mer värde om den varit mer balanserad.

   Radera